maren-ade
Režisérka víťaznej snímky Maren Ade. PHOTO: © European Union- EP.

Filmovú cenu LUX za rok 2016 získal film režisérky Maren Ade

Film Toni Erdmann režisérky Maren Ade, ktorý vznikol v koprodukcii Nemecka, Rakúsa a Rumunska, sa stal víťazom filmovej ceny LUX za rok 2016. Laureáta desiateho ročníka ceny udeľovanej Európskym parlamentom vyhlásil v stredu napoludnie jeho predseda Martin Schulz. Víťazná snímka sleduje zložitý vzťah otca s dcérou na pozadí súčasnej firemnej kultúry.

Predseda EP zablahoželal všetkým trom finalistom, najmä však režisérke víťaznej snímky a jej filmovému štábu. „Vyslovujem srdečnú gratuláciu tímu víťazného filmu. Tento film, ktorý je kombináciou čiernej komédie a vtipnej drámy, popisuje ťažký, nežný a niekedy absurdný vzťah medzi mladou ženou žijúcou v zahraničí a jej otcom. Dojemne opisuje zmenu rodinných vzťahov a ich vplyv na nás v starnúcej a súťaživej spoločnosti. Tento film neponúka jednoduché odpovede, avšak medzi vlnami smiechu nás povzbudzuje k hľadaniu toho, čo musíme chrániť a opatrovať,‟ uviedol Martin Schulz.

Silvia Costa (S&D, IT), predsedníčka výboru EP pre kultúru a vzdelávanie, vyhlásila: „Sto filmov v priebehu desiatich rokov bolo v kinách naprieč Európou propagovaných vďaka cene LUX, ktorá im poskytla hlas a pritiahla oči divákov. Cena LUX umožnila mnohým nezávislým režisérom a mladým autorom osloviť verejnosť v iných krajinách vďaka titulkom v 24 oficiálnych jazykoch EÚ. Cena vyzdvihla rôznorodosť a bohatstvo európskej kinematografie, jej témy, cítenie a jazyk. Spoliehanie sa európsku kinematografiu a investovanie jej do príbehov je kľúčové v budovaní európskej kultúry, v ktorú veríme. Našim záväzkom do budúcnosti je posilnenie tejto ceny, podpora finálových filmov aj za hranicami Európy, na začiatku v krajinách Stredomoria.‟

Okrem víťaznej snímky sa do finále tohtoročnej filmovej ceny LUX dostali filmy Otvorila som si oči (À peine j´ouvre les yeux) režisérky Leyly Bouzid (Francúzsko, Tunisko, Belgicko, Spojené arabské emiráty) a Ja ako tekvička (Ma vie de courgette) režiséra Clauda Barrasa (Švajčiarsko, Francúzsko). O víťazovi rozhodujú každoročne poslanci hlasovaním.

Viac..  Akt o slobode médií: nový zákon na ochranu novinárov EÚ a slobody tlače

Parlament financuje otitulkovanie filmov, ktoré sa dostali do finále, do všetkých 24 oficiálnych jazykoch EÚ. Víťazná snímka bude navyše prispôsobená pre osoby so zrakovým alebo sluchovým postihnutím a získa podporu pre medzinárodnú propagáciu.

Tri finálové snímky sa od septembra do decembra premietajú vo všetkých 28 členských štátoch EÚ v rámci filmových dní LUX. Ich cieľom je podeliť sa o bohatstvo a rozmanitosť európskej kinematografie s čo najširším publikom a podnietiť diskusiu o spoločenských otázkach, ktoré tieto filmy nastoľujú.

Reakcie slovenských poslancov

„Filmové umenie sa pred viac ako sto rokmi zrodilo v Európe a naša kinematografia predstavovala vždy svetovú špičku, čo sa týka kvality a nastoľovania aktuálnych tém. Víťazný film  Toni Erdmann opisuje krízu súčasnej rodiny, ale vyjadruje aj nádej na jej prekonanie. Víťazovi aj ostatným finalistom srdečne gratulujem,‟ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices