cop-22
PHOTO: © European Union- EP.

V čom sa konferencia COP22 v Marrákeši líšila od COP 21 v Paríži?

Počas uplynulých dvoch týždňov sa svetoví lídri stretli v Marrákeši, kde sa diskutovalo o tom, ako sa bude implementovať parížska dohoda, ku ktorej dospeli koncom minulého roka. Takmer 200 krajín sa v Maroku zhodlo na tom, že vykonávanie dohody z Paríža je „urgentnou povinnosťou.“ Konferencie COP22 sa zúčastnilo aj dvanásť poslancov Európskeho parlamentu. O ich návrate a výsledkoch hovorí líder delegácie Giovanniho La Viu (EPP, IT).

V čom sa konferencia COP22 v Marrákeši líšila od COP 21 v Paríži?

COP21 bola o hlavných cieľoch a veľkých princípoch, o tom, ako zachrániť planétu. COP22 bola o tom, ako ich implementovať, ako pretaviť naše záväzky do konkrétnych krokov.

Čo boli hlavné témy COP22?

Klimatické financovanie, hlavne v afrických krajinách. Rozvojové krajiny si chcú byť isté, že dostanú peniaze potrebné na to, aby sa adaptovali na klimatické zmeny. No nemôžu to byť len peniaze z verejných zdrojov.

O čo sa v  Marrákeši usilovala delegácia europoslancov?

Aby sa tu udržala dôvera. Lebo je to všetko o budovaní dôvery. Boli sme tu na to, aby sme ukázali, že EÚ splní svoje sľuby, nech sa stane čokoľvek.

Čo je hlavným úspechom COP22?

Vyhlásenie o konkrétnych krokoch, ktoré je dôkazom toho, že krajiny sú ochotné bojovať proti klimatickým zmenám a podporovať udržateľný rozvoj. Do roku 2020 by mali krajiny zverejniť svoje dlhodobé záväzky do roku 2050 na riešenie zmien podnebia.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

Čo už Parlament robí na implementáciu dohody z Paríža?

Budúci mesiac budeme hlasovať o reforme európskeho trhu s uhlíkom. Čoskoro začneme pracovať na legislatíve, ktorá má za cieľ znižovať emisie jednotlivých krajín EÚ a na návrhu ohľadne využívania pôdy a lesníctva.

Čo už urobila EÚ? Ako ďaleko sme, čo sa týka vykonávania parížskej dohody?

Sme na dobrej ceste, čo sa týka plnenia našich pôvodných záväzkov do roku 2030. Očakávame dokonca, že sa nám podarí prekročiť plánované 20 percentné zníženie emisií do roku 2020. Mierime vyššie.

Čo bude pri implementácii dohody pre EÚ najväčšou výzvou?

Upevniť dôveru, vďaka ktorej sa 197 krajín v Marrákeši dohodlo na spoločnej deklarácii. Práve preto je dôležité, aby sme napriek politickým neistotám, ktorým čelíme, opätovne potvrdili, že EÚ splní svoje záväzky. Cieľom je dekarbonizácia, otázkou zostáva, ako veľmi chce byť EÚ na čele tejto revolúcie a presvedčiť ďalších svetových hráčov, aby ju nasledovali.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices