Jan Philipp Albrecht
Spravodajca Jan Philipp Albrecht. PHOTO: © European Union- EP.

Jan Albrecht: Dohoda o výmene údajov medzi EÚ s USA by mala obnoviť dôveru po kauze Snowden

Európsky parlament schválil 1. decembra dohodu medzi EÚ a USA týkajúcu sa transferu osobných údajov rámci vyšetrovania trestnej činnosti a terorizmu. Spravodajca Jan Philipp Albrecht ju považuje za krok smerom k obnoveniu dôvery medzi EÚ a USA v tejto oblasti. Tá bola otrasená najmä vtedy, keď Edward Snowden informoval o masovom americkom dohľade nad elektronickými komunikáciami. Albrecht je presvedčený, že dohoda zaručuje vysoké štandardy pre ochranu osobných údajov.

O čom je táto dohoda?

Táto dohoda o ochrane údajov stanovuje vysoké štandardy týkajúce sa ochrany osobných údajov, ktoré si medzi sebou vymieňajú policajné orgány EÚ a USA.

Potom ako Snowden informoval o masovom sledovaní, bolo obnovenie dôvery asi dosť náročné…

Snowdenov prípad bol veľmi dôležitý. Ukázalo sa tak, že Spojené štáty musia, čo a týka bezpečnosti, rešpektovať dôveryhodné pravidlá ochrany údajov. Túto dohodu sme chceli prijať v záujme znovuobnovenia dôvery. Sme veľmi radi, že sa nám to podarilo, najmä čo sa týka policajnej spolupráce, keďže dohoda sa netýka spravodajských služieb. V tejto otázke sa musíme zlepšiť a musíme na nej ešte popracovať.

Máme teraz dosť opatrení na to, aby policajné a súdne orgány rešpektovali súkromie našich občanov?

Veľmi dôležitý je tu americký zákon o súdnej náprave. USA po prvý krát vo svojej histórii otvorili svoje základné práva osobám, ktoré nie sú ich občanmi, alebo tam nebývajú. Je to veľmi dôležité, lebo inak by sme už údaje do Spojených štátov nemohli  posielať. Európsky súdny dvor totiž rozhodol, že toto musí byť kľúčovou súčasťou každej takejto dohody.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

Máte obavy o to, ako môže túto dohodu ovplyvniť nová Trumpova administratíva?

Nikto nevie, čo Trumpova administratíva prinesie a ako sa budú stavať o otázkam ochrany a transferu údajov. Postarali sme sa však o to, aby bola dohoda v USA plne implementovaná. V opačnom prípade nenadobudne platnosť a situácia ostane taká, aká je.

Aký dopad to bude mať na situáciu v Európe? Čo sa dá urobiť?

Dohoda zlepší situáciu aj v rámci Európy. Viaceré členské štáty už majú svoje zmluvy s USA, to tie im poskytujú len nízke štandardy ochrany. Okrem toho musíme ďalej posilňovať štandardy ochrany údajov s súvislosti s prácou polície a súdov aj v členských štátoch a celej EÚ. Predstavuje to podmienku pre lepšiu spoluprácu proti kriminalite a terorizmu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices