lajcak
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák . PHOTO: © European Union.

Lajčák: Výziev, ktorým čelíme, je priveľa a máme na ne len veľmi málo odpovedí

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák vystúpil ako prvý rečník v rozprave na plenárnom rokovaní 23. ministerskej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo štvrtok v Hamburgu. Predmetom zasadnutia bolo posilnenie OBSE vo svetle existujúcich konfliktov a nových globálnych hrozieb.

>Minister M. Lajčák v tejto súvislosti vo svojom vystúpení pripomenul, že na európskom kontinente sa stále nedarí zažehnať staré hrozby a krízy a navyše pribúdajú nové: „Výziev, ktorým čelíme, je priveľa a máme na ne len veľmi málo odpovedí. Práve preto musíme v týchto náročných časoch využiť všetko, čo máme k dispozícii. OBSE je pritom jedným z najdôležitejších a najvýznamnejších nástrojov. Združuje 57 krajín severnej pologule, disponuje rokmi nahromadenými skúsenosťami a predstavuje prevenciu. Na toto by sme sa mali sústrediť,“ zdôraznil minister M. Lajčák.

„Práve na pôde OBSE by sa mali jej členské krajiny snažiť o nachádzanie riešení aktuálnych problémov pre globálny mier, zaoberať sa očakávaniami ľudí ohľadom vlastnej dôstojnosti a bezpečnosti a pracovať s faktami a ústretovo, nie v atmosfére nedôvery,“ poznamenal minister M.Lajčák.

Viac..  Europarlament prijal plán na ochranu trhu EÚ s energiou pred manipuláciou

„Rád by som v tomto úsilí ponúkol potenciál Slovenska, naše skúsenosti a odhodlanie pracovať pre mier a stabilitu. Preto by som chcel požiadať o podporu kandidatúry SR na predsedníctvo v OBSE v roku 2019,“ obrátil sa na partnerov minister M. Lajčák.

Na okraj ministerskej rady v Hamburgu  ešte absolvoval aj bilaterálne rokovania s partnermi z Andorry, Moldavska a z Nórska.

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices