Aleppo
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanci vyzývajú k okamžitému ukončeniu násilia v sýrskom meste Aleppo

Plenárnej debate o európskom summite dominovala situácia v sýrskom meste Aleppo, odkiaľ sa nepodarilo evakuovať rebelov ani civilistov. Peklo na Zemi, továreň na smrť či kolaps ľudskosti. Týmito slovami poslanci opísali to, čo sa momentálne deje v druhom najväčšom meste v Sýrii. Vyzvali k okamžitému ukončeniu konfliktu a umožneniu prístupu pre humanitárnu pomoc. Viacerí otvorene kritizovali o obviňovali Rusko za jeho podiel na násilí.

Predseda Komisie Jean-Claude Juncker, ktorý vystúpil začiatkom debaty, opísal boje a ostreľovanie v Aleppe za čosi „strašné.“ „Dozvedáme sa o jatkách, o deťoch, ktoré uviazli v zrútených budovách,“ povedal. Juncker vyzval k tomu, aby bolo civilistom umožnené opustiť zničené mesto, k čomu sa pripojili aj viacerí poslanci. Podľa predsedu ľudovcov Manfreda Webera by mala byť teraz prioritou humanitárna pomoc. „Európa musí konať, musíme zlepšiť aj prijímanie utečencov tu u nás,“ vyhlásil.

„Kde je systém na premiestňovanie utečencov, ktorý teraz tak veľmi potrebujeme, aby sme dostali ľudí preč z tejto strašnej situácie,“ pýtala sa novozvolená podpredsedníčka Zelených/ESA Ska Keller. Členské štáty sa podľa nej vedia dohodnúť len na tom, že „musíme urobiť všetko preto, aby sme si migrantov a utečencov držali ďaleko od tela.“

Továreň na smrť

Šéfka podvýboru pre obranu a bezpečnosť Anna Fotyga (ECR, PL) označila to, čo sa deje v Aleppe za „zločin proti ľudstvu.“ Podľa jej slov „sa musíme postarať o to, aby tu neexistovala žiadna beztrestnosť.“ Cyperčan Takis Hadjigeorgiou (GUE/NGL) je presvedčený, že „všetci nesieme ťažkú zodpovednosť za otrasnú továreň na smrť,  z ktorej je dnes Sýria.“

Zverstvá v Aleppe odsúdil aj šéf socialistov Gianni Pittella, ktorý vyzval k okamžitému humanitárnemu riešeniu. Pripomenul, že pozícia Parlamentu ohľadne Sýrie je veľmi jasná. 24. novembra plénum prijalo rezolúciu, kde požaduje, aby sa okamžite prestalo s bombardovaním a útokmi na civilistov. Všetky strany konfliktu boli okrem toho vyzvané k tomu, aby umožnili prístup pre humanitárnu pomoc.

Kolaps ľudskosti

Už v novembri Parlament požadoval, aby tí, ktorí porušujú medzinárodné právo, čelili spravodlivosti. Túto tému počas dnešnej debaty opätovne predniesol Ivan Korčok zo slovenského predsedníctva, na čo reagoval Guy Verhofstadt, šéf skupiny ALDE. „Čo preto robíte? Odsudzujete to tak, ako to odsudzujeme my všetci, no máte moc urobiť viac,“  povedal.

Na to, aby sa skoncovalo s týmto „kolapsom ľudskosti“ sú podľa Verhofstadta potrebné tri veci. „Prímerie, umožnenie prístupu pre humanitárnu pomoc do východného Aleppa a rokovania na dosiahnutie politického riešenia.“ Dodal pri tom, že na „tých, ktorí sa na tom nechcú podieľať, musí Európska únia reagovať sankciami, a to vrátane Ruska, Assadovho režimu a Iránu.“

Viac..  Europarlament prijal stanovisko k zásadnej reforme Colného kódexu EÚ

Putin má ruky od krvi

Tak ako aj v predošlých debatách, aj dnes kritizovali mnohí poslanci za krviprelievanie Rusko. Podľa Manfreda Webera sa situácia v Aleppe vyvinula do dnešných hrozivých rozmerov len kvôli tomu, že tu Rusi poslali svojich vojakov a bomby. „Putin má ruky od krvi, EÚ to musí jasne povedať, ústupky tu neprichádzajú do úvahy,“ vyhlásil. Rusov ostro kritizoval aj predseda druhej najväčšej frakcie S&D Gianni Pittella.

Podľa podpredsedu skupiny Európa národov a slobody Mattea Salviniho by sa však poslanci mali namiesto Ruska sústrediť skôr na ISIS a extrémistov. „Myslia si, že len Putin má špinavé ruky, no zabúdajú na to, že extrémisti sú všade,“ povedal.

David Cobur z EFDD si myslí, že nestabilitu na Blízkom východe zapríčinil „Západ, ktorý podkopal arabských diktátorov.“ Skutočným nepriateľom nie sú podľa neho ľudia ako Assad, ale „fundamentalistická teokracia.“

Sacharovova cena

Viacerí diskutujúci hovorili aj o tohtoročných nositeľkách Sacharovovej ceny, ktorá bola slávnostne udelená v utorok 13. decembra. Ocenenie si tento rok prevzali iracké jezídky Nádja Murád a Lamjá Hadží Bašár. Obe dievčatá si prešli zverstvami, ktoré na nich páchali vojaci Islamského štátu. „Tie otrasné veci, ktoré obe prežili, sa dejú aj dnes v uliciach Aleppa. Assadovi ľudia a šítske iránske milície chodia z domu do domu a zabíjajú ženy a deti,“ povedal Guy Verhofstadt.

Podľa Takisa Hadjigeorgioua samotné ceny za obranu ľudských práv nestačia. „Čo robíme v oblastiach ako Sýria,“ pýtal sa. „Naše slová musíme premeniť na konkrétne kroky a robiť niečo konštruktívne,“ vyhlásil.

O politické riešenie konfliktu sa EÚ usiluje spoločne s OSN a regionálnymi partnermi.  O situácii v Sýrii a účasti Ruska na tamojšom konflikte sa bude rokovať aj počas summitu EÚ.

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices