zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 50. týždňa 2016

Inflácia v eurozóne aj v únii mierne zrýchlila

EUROZÓNA: Index ekonomického sentimentu za eurozónu ako celok dosiahol lepšie čísla ako boli tie predchádzajúce. Čísla sú tak v súlade s nedávno zverejneným pozitívnym rastom HDP eurozóny, pričom pretrvávajúce európske politické riziká ustúpili zdanlivo do úzadia.

„Inflácia v eurozóne a aj celej únii sa v novembri mierne zrýchlila, keď medziročný rast cien tovarov a služieb dosiahol 0,6 % oproti októbrovým 0,5 %. Napriek tomu je však rast cien veľmi slabý a ani zďaleka nedosahuje inflačný cieľ ECB na úrovni 2 %,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. V rámci EÚ 28 sa ceny v novembri najvýraznejšie znížili v Bulharsku a na Cypre [zhodne o – 0,8 %]. Najvýraznejší rast cien naopak dosiahlo Belgicko [1,7 %], susedné Česko [1,6 %] a Rakúsko [1,5 %]. Novembrová inflácia v eurozóne bola ťahaná smerom nahor hlavne cenami v reštauráciách a kaviarňach, ale taktiež aj nájomným a cenami tabakových výrobkov. Smerom nadol bola cenová hladina eurozóny tlačená predovšetkým cenami pohonných látok.

NEMECKO: Prvá indikácia podmienok v nemeckej ekonomike za december meraná indexom ekonomického sentimentu inštitútom ZEW poukazuje na solídny stav najväčšej európskej ekonomiky. Index merajúci súčasnú situáciu v krajine prekonal očakávania a narástol viac ako predpokladal trh.

Podľa mníchovského inštitútu lfo by nemecká ekonomika mala tento rok vzrásť o 1,9 %. V budúcom roku by mal rast nemeckého HDP spomaliť na 1,5 %, ale to iba kvôli menšiemu počtu pracovných dní ako tento rok. A v roku 2018 by mala nemecká ekonomiky opäť šliapnuť na plyn a vzrásť o 1,7 %. Vývoj nemeckej ekonomiky by mal byť teda v nasledujúcich rokoch priaznivý, čo teší aj nás, keďže Nemecko je naším hlavným obchodným partnerom. Globálna ekonomika by mala podľa inštitútu lfo vzrásť tento rok o 2,4 %, v roku 2017 o 2,9 % a v roku 2018 by mal rast globálneho hospodárstva dosiahnuť 2,7 %.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

VEĽKÁ BRITÁNIA: Novembrový britský CPI index merajúci infláciu, ktorý bol zverejnený minulý týždeň dosiahol na medziročnej báze najvyššiu hodnotu od októbra 2014, kedy dosahoval 1,3 percenta. Trh pritom očakával miernejší nárast, len na úrovni 1,1 %. Podľa britského štatistického úradu za rastom spotrebiteľských cien stál rast cien oblečenia a pohonných látok. Na druhej strane bol tento nárast sčasti brzdený poklesom cien leteniek. Svoju úlohu zohrávala aj silnejúca libra, ktorá si za november pripísala takmer 6 % voči euru a 2 % voči doláru, keď umožnila ústup inflačných tlakov na podniky dovážajúce nerastné suroviny zo zahraničia, no rast cien oblečenia a benzínu prevážil. Inflácia v Británii tak pokračuje na vlne rastu, od kedy sa v decembri minulého roka odrazila od záporných hodnôt.

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices