Zaborska
Europoslankyňa Anna Záborská. PHOTO: © European Union- EP.

Anna Záborská: Na zákaz nedeľného predaja si koalícia netrúfa

Poslanecký návrh z dielne SMER-u o zákaze predaja cez štátne sviatky a dni pracovného pokoja treba podporiť. V situácii, keď každý piaty obyvateľ Slovenska pracuje aj v nedeľu, znamená tento návrh pre mnohé slovenské rodiny šancu stráviť spolu viac času.

Dňom pracovného pokoja by sa však mala stať každá nedeľa. Stačilo by málo: doplniť jedno slovíčko do Zákonníka práce. Slová ministra Richtera z novembra m.r. o tom, že „spoločnosť na tento krok ešte nie je pripravená“ prezrádzajú, že táto vláda sa zatiaľ nedokáže postaviť lobistom zo super- a hypermarketov. Plnenie vládneho programu, ktorý sľubuje podporu a ochranu rodiny, sa tak zatiaľ odkladá na neurčito. Je to škoda, pretože pôvodná požiadavka voľnej nedele zjednotila odbory, cirkvi, aj mnohých aktivistov, na ktorých podporu sa v tejto otázke politici mohli spoľahnúť.

Pridaním 52 nedelí do zoznamu dní pracovného pokoja by sa Slovensko konečne zbavilo zahanbujúceho prvenstva: v žiadnom inom členskom štáte Európskej únie nepracuje v nedeľu viac ľudí, ako u nás. Zákaz predaja v nedeľu bola pre nás šanca zaradiť sa k viacerým krajinám Európskej únie, kde funguje už dlhé roky (v Nemecku od roku 1919).  Iste, treba hovoriť aj o dopadoch a porovnať, čo má z dlhodobého hľadiska väčšiu hodnotu – výpadok z očakávaných tržieb, alebo nárast, či vyššia kvalita sociálneho potenciálu, ktorý sa tvorí v rodine?

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

Zásadné odmietnutie práce v nedeľu všade tam, kde nie je nevyhnutná pre nepretržitú prevádzku a zachovanie ľudského života a zdravia, je však v prvom rade výrazom hodnôt, ktoré štát uznáva a podporuje. Preto KDH dlhé roky presadzuje zákaz nedeľného predaja – ako konkrétny krok na podporu rodiny, ale zároveň aj ako prejav uznania dôležitosti rodiny, detí a ľudskej dôstojnosti každého človeka.

Voľná nedeľa je témou, ktorá tradične spája kresťanských konzervatívcov, odborárov a ľavičiarov. Spoločne ju presadili v mnohých európskych krajinách. Je škoda, že na Slovensku to tak stále nie je. Pretože ak u nás dnes drvivú väčšinu zamestnancov pracujúcich v nedeľu tvoria ženy, nie je to ani sociálne, ani kresťanské.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravila europoslankyňa Anna Záborská

O Anna Záborská

Europoslankyňa /KDH/.

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices