europsky-parlament
Európsky parlament. PHOTO: © European Union.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä lieky a pesticídy

Poslanci Európskeho parlamentu sa tento týždeň stretnú s národnými poslancami, s ktorými budú spoločne diskutovať o európskej ekonomike, nezamestnanosti a o tom, ako obnoviť hospodársky rast. V stredu a štvrtok sa bude v Bruseli konať plenárne zasadnutie. Počas neho pred poslancami vystúpi podpredseda Komisie Maroš Šefčovič ohľadne pokroku, ktorý sa dosiahol pri budovaní energetickej únie. Poslanci budú okrem iného hlasovať o adopciách detí a pesticídoch.

Poslanci Európskeho parlamentu budú mať tento týždeň možnosť diskutovať s poslancami jednotlivých krajín v rámci takzvaného Európskeho parlamentného týždňa. Na programe sú najmä hospodárske, rozpočtové a sociálne otázky.

V stredu do Parlament zavíta podpredseda Komisie Maroš Šefčovič. Poslancov v pléne oboznámi s tým, aké kroky je ešte potrebné urobiť na zavŕšenie energetickej únie, ktorá by nám mala priniesť čistejšie energiu za prijateľné ceny.

Výbor pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) bude v utorok hlasovať o liekoch. Nové lieky bývajú väčšinou veľmi drahé a preto je potrebné prijať opatrenia na to, aby si ich pacienti mohli dovoliť.

Výbor ENVI bude spoločne s výborom pre zahraničné veci hlasovať o novej stratégii pre Arktídu. Týka sa nielen klimatických zmien, ale aj medzinárodného obchodu a obrany.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vo štvrtok bude plénum hlasovať o legislatívnom uznesení, v ktorom Parlament žiada od Komisie, aby navrhla jednotné pravidlá týkajúce sa cezhraničnej adopcie detí. Hlasovať sa bude aj o biologických pesticídoch, ktoré predstavujú menšie riziko pre životné prostredie i naše zdravie.

Gruzínci už čoskoro nebudú potrebovať do EÚ víza. Teda aspoň vtedy, ak cestujú do schengenského priestoru. V decembri sa na tom dohodli Parlament s Radou EÚ. Dohodu ešte musí vo štvrtok odobriť parlamentné plénum.

O dac

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices