teroristi
Ilustračné PHOTO © European Union - EP.

ISIS by si mohol zriadiť základňu v Európe, neďaleko Slovenska

SARAJEVO / Ak by Rusko a Spojené štáty spojili sily a vyhnali by ISIS zo Stredného východu, militanti by sa zrejme presunuli do Európy, najpravdepodobnejšie na Balkán. Už 30 rokov posilňuje Islam v Bosne a Hercegovine. Krajina by tak mohla byť, rovnako ako aj Kosovo, ideálnou základňou, tvrdia experti. 

Mnohí sa obávajú teroristických základní v Európskej únii, no podľa expertov na terorizmus by radikálni islamisti ostali pred jej bránami. Posilňujúce kontroly v štátoch únie by boli zbytočnou prekážkou a tak by bolo oveľa výhodnejšie ostať na periférii, pritom však stále blízko srdca Európy. Denník Daily Mail v článku cituje Milana Pasanskeho, prezident Fóra pre štúdium medzinárodného terorizmu, ktorý tvrdí, že tomu nasvedčuje aj minulotýždňové zadržanie imáma Nedžada Balkana protiteroristickou jednotkou v susednom Rakúsku.

Ten je považovaný za najradikálnejšieho bosnianskeho extrémistu, ktorý bol aktívny aj v Nemecku a Švajčiarsku. „Zadržaním Nedažda Balkana rakúske orgány ukázali, že ak príde druhá vlna utečencov, nebudú slepí voči faktu, že medzi nimi môžu byť aj teroristi,“ povedal Pasanski. Podľa neho je všeobecne známe, že Viedeň sa stala mestom, kde sa združujú islamistickí radikáli, pričom sú medzi nimi aj Bosniaci.

Viac..  Akt o digitálnych službách: usmernenie na zmiernenie systémových rizík vo voľbách online

Bosnu a Hercegovinu považuje za najpravdepodobnejšie miesto presídlenia Islamského štátu aj politický aktivista a expert na terorizmus, Djevada Galijaseviča. „Nie je tam nič, čo by rozvoju (ISIS) zabránilo. Propaganda (radikálnych názorov) a finančná podpora (extrémistov), sú neustále neobmedzené. V Bosne si môže kúpiť zbraň ktokoľvek. Niektorí teroristi majú aj vlastné banky,“ hovorí Galijasevič.

Severná hranica Bosny je od južnej slovenskej hranice vzdialená len 390 kilometrov, čo je zhruba rovnaká vzdialenosť, ako z Bratislavy do Košíc.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices