postrek - pesticídy
PHOTO © European Union

Biologické pesticídy – lepšia alternnatíva pre poľnohospodárstvo i pre zdravie

Pesticídy sú účinné na hubenie nežiaducich organizmov a vďaka nim rastliny rýchlo rastú. Zároveň ide o mimoriadne zdraviu škodlivé látky. Zvyšky pesticídov sa nachádzajú všade: v ovocí, v zelenine a podľa niektorých tlačových správ dokonca aj v detských plienkach.

Poslanci Európskeho parlamentu chcú presadzovať používanie biologických pesticídov. Jedeným z ich zástancov je i  Palev Poc zo skupiny Progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D): „Používame priveľa bežných chemických pesticídov a tie sú väčšinou nebezpečné, pretože vznikli pre to, aby zabíjali všetko živé. Zároveň tým škodia zdraviu.“

Dodnes sa oficiálne schválilo len sedem biologických pesticídov. Získanie povolenia na uvedenie na trh EÚ trvá dlho. Navyše sú biologické pesticídy často odmietané, pretože sú v porovnaní s chemickými menej efektívne. Poslanci  EP chcú zjednotiť a zrýchliť schvaľovací proces.

Viac..  Európsky parlament prijal zákon o obnove 20 % pevninských a morských oblastí EÚ

Herbert Dorfmann z poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany (Kresťanských demokratov) podotýka, že v procese testovania ide o organizmy, vírusy, baktéré a cudzopasné červy,  pričom všetky musia prejsť schvaľovacím procesom,  ktorý je nie len dlhý, ale aj veľmi nákladný.

Niektorí farmári už začali využívať alternatívne metódy bez pesticídov, no chce to viac času aj úsilia. Riešením by mohli byť biologické pesticídy.

O oma

Odporúčame pozrieť

pracovnici

Nové pravidlá na obmedzenie vystavenia škodlivým látkam na pracovisku

V stredu Európsky parlament prijal nové limitné hodnoty expozície olovu po prvýkrát za posledných štyridsať …

Consent choices