benova
Monika Flašíková-Beňová, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union-EP.

Monika Beňová: Národnosť ako dôvod pre nižšiu mzdu je neobhájiteľný nezmysel

Jednou z hlavných zásad v rámci Európskej únie (EÚ) je voľný pohyb pracovníkov. Patrí medzi štyri základné slobody, na ktorých je založený jednotný trh. Napriek tomu existujú prekážky, ktoré slobodný pohyb obmedzujú. Možnosťami ich odstraňovania sa bude dnes zaoberať plénum Európskeho parlamentu (EP). 

Členské štáty musia odstrániť akúkoľvek vzájomnú diskrimináciu na základe národnosti, či štátnej príslušnosti.Ide o princíp európskeho občianstva. Žiadne rozdiely sa nesmú robiť v pracovných podmienkach ani v odmeňovaní,“ zdôraznila poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová. Rovnaká odmena za rovnakú prácu musí byť samozrejmosťou. Národnosť, ako dôvod pre nižšiu mzdu je neobhájiteľným nezmyslom,“ uviedla europoslankyňa.

Zabrániť treba aj vyhosťovaniu občanov iných členských krajín len kvôli tomu, že im skončila platnosť pracovnej zmluvy. Lepšiu koordináciu si v záujme zabránenia dvojitého zdanenia pracovníkov vyžadujú aj daňové systémy a rámce jednotlivých štátov. Nevyhnutný je zároveň dôsledný monitoring, ako aj primerané postihovanie nedodržiavania týchto pravidiel,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices