burka
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Moslimské šatky môže zamestnávateľ zakázať, rozhodol Európsky súdny dvor

LUXEMBURG / Zamestnávatelia v Európskej únii môžu zakazovať svojim pracovníkom nosiť viditeľné náboženské symboly, teda aj islamské šatky. Rozhodol o tom podľa zahraničných tlačových agentúr Európsky súdny dvor. Posudzoval prípad, ktorý sa týkal dvoch moslimiek z Belgicka a jednej z Francúzska, ktoré boli kvôli šatke prepustené.

„Vnútorné podnikové nariadenie, ktoré zakazuje viditeľné nosenie akéhokoľvek politického, filozofického alebo náboženského znaku, nie je priama diskriminácia,“ uviedol súd EÚ. Ide o prvé podobné rozhodnutie únijnej justície. Stalo sa tak krátko pred parlamentnými voľbami v Holandsku, v ktorých podľa Reuters moslimská imigrácia hrá kľúčovú úlohu.

Prvým európskym štátom, ktorý vydal zákon zakazujúci nosenie závojov a šatiek zahaľujúcich tvár na verejnosti bola v apríli 2011 Francúzsko.

Druhou krajinou, v ktorej je zakázané na verejných miestach nosiť závoje či šatky zahaľujúce úplne alebo z veľkej časti postavu, sa v polovici roka 2011 stalo Belgicko.

Vlani zákon zakazujúci zahaľovanie tváre na verejných miestach, ako sú školy, nemocnice a hromadná doprava, prijali holandskí poslanci. Podobné zákony boli akceptované aj v Bulharsku a v niektorých švajčiarskych regiónoch.

Jarmulka a kríž

V niektorých ďalších európskych krajinách, ako napríklad Nemecko, je čiastočne zakázané nosiť šatky a ďalšie náboženské symboly v školách či na úradoch. Obmedzenia sa týkajú ôsmich zo 16 spolkových krajín a niekde sa vzťahujú aj na jarmulky alebo kríža.

V Taliansku síce neexistuje špecifické nariadenia o nosenie moslimského závoja, ale zákon z roku 1975, ktorý je súčasťou predpisov na ochranu verejného poriadku, zakazuje zakrývať si celkom tvár na verejných miestach. To platí ako pre závoj, tak pre motorkársku helmu. Starostovia z Ligy severu sa v minulosti opierali o tento text, keď vo svojich obvodoch zakazovali nosenie burky, nikábu (závoj, ktoré na rozdiel od buriek nezahaľuje oči) a Burkina (moslimských plaviek).

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

Problém dorazil aj do Česka

Tento rok v januári súd zamietol požiadavku somálskeho dievčaťa, ktoré sa domáhalo ospravedlnenia a 60.000 korún od pražskej Strednej zdravotníckej školy kvôli údajnému zákazu nosiť pri vyučovaní moslimský šatku hidžáb. Žalobkyňa tvrdila, že ju inštitúcie nepriamo diskriminovala v prístupe k vzdelaniu a slobodnej voľbe povolania. Podľa sudkyne však dievča diskrimináciu nepreukázala, predovšetkým však vôbec nesplnila predpoklady pre to, aby sa stala študentkou. Rozsudok nie je právoplatný.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices