europsky parlament
Rokovanie poslancov EP. PHOTO: © European Union - EP.

Europoslancov znepokojuje Trumpovo nariadenie proti potratom

Poslanci spoločne s komisárom pre humanitárnu pomoc Christosom Stylianidesom diskutovali o nariadení proti potratom, ktoré v januári podpísal Donald Trump. Zakazuje financovať zahraničné mimovládne organizácie, ktoré v rámci svojej činnosti vykonávajú interrupcie alebo o nich informujú. Väčšina poslancov Trumpov počin ostro odsudzuje a požaduje EÚ, aby tu podnikla kroky a poskytla financie. Niektorí však s americkým prezidentom súhlasia, odvolávajúc sa na práva nenarodených detí.

Global gag rule

23. januára podpísal Donald Trump, obklopený výlučne svojimi mužskými poradcami, výkonné nariadenie, ktoré zakazuje, aby americká vláda poskytovala financie mimovládnym organizáciám, ktoré okrem iného vykonávajú potraty alebo o nich čo i len poskytujú informácie.  A to i vtedy, ak na to používajú svoje vlastné peniaze. Jeho rozhodnutie vyvolalo vlnu kritiky na celom svete. Toto pravidlo, známe ako global gag rule, však nie je nové. V roku 1984 ho svetu predstavil vtedajší republikánsky prezident Ronald Reagan počas konferencie OSN o populácii, ktorá sa konala v Mexiko City. Preto sa niekedy nazýva aj Mexiko City policy. Od tých čias bolo pravidlo viackrát zrušené a znovu zavedené, podľa toho, kto bol v Amerike pri moci.

Zakázať interrupcie však žiadny problém nevyrieši, veci sa môžu skôr zhoršiť. Ženám nebude ostávať nič iné, len podstúpiť potrat ilegálne, čo môže so sebou niesť isté zdravotné riziká. Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že na svete sa každoročne neodborne vykonáva 22 miliónov potratov, predovšetkým v rozvojových krajinách. V roku 2008 na ich následky umrelo 47 000  žien. Mnohé ženy po takomto zákroku trpia celoživotnými zdravotnými komplikáciami.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

V reakcii na Trumpovo rozhodnutie Belgicko, Holandsko, Dánsko a Švédsko zorganizovali v Bruseli 2. marca konferenciu, ktorej sa zúčastnili predstavitelia 57 krajín spoločne so zástupcami mimovládnych organizácii. Zaviazali sa, že poskytnú 181 miliónov eur pre nadáciu She Decides, ktorú vytvorila holandská ministerka pre obchod a rozvojovú spoluprácu Lilianne Ploumen. Belgicko, Holandsko a Dánsko by mali prispieť sumou 10 miliónov eur, Fínsko a Švédsko po 20 miliónov a Luxembursko 2 miliónmi.

O dac

Odporúčame pozrieť

Trump

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; …

Consent choices