zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 10. týždňa 2017

ECB ZLEPŠILA PROGNÓZU RASTU EKONOMIKY AJ INFLÁCIE

EUROZÓNA: Podľa údajov Eurostatu vzrástla ekonomika eurozóny v 4. kvartáli 2016 medziročne o 1,7 % a ekonomika únie o 1,9 %, medzikvartálny rast predstavoval 0,4 % resp. 0,5 %. Rast HDP eurozóny a únie bol v závere vlaňajška identický, prípadne mierne rýchlejší ako v 3. štvrťroku. Nemecká ekonomika, náš hlavný obchodný partner, medziročne vzrástla o 1,8 %, teda o 0,1 p. b. rýchlejšie ako v 3. kvartáli. Susedná Česká republika si pripísala rast HDP o 1,9 %, Maďarsko o 1,5 % a Poľsko dokonca o 3,1 %.

ECB: Na druhom tohtoročnom zasadnutí ECB ostali úrokové sadzby na nezmenenej súčasnej úrovni, a taktiež nedošlo ani k zmene v nastavení menovej politiky. „Mario Draghi sa na tlačovej konferencii vyjadril, že ECB si je istejšia a pretavila tak svoj pozitívny výhľad aj do úpravy odhadov rastu inflácie a ekonomiky. Nová predikcia odhaduje, že celková cenová hladina porastie tento rok o 1,7 % [predtým prognózovala 1,3 %] a v roku 2018 o 1,6 % [predtým 1,5 %]. Dôvodom úpravy odhadov bol najmä fakt, že sa znižuje riziko pre rast ekonomiky a inflácie a ECB neuvažuje už nad ďalším kolom dlhodobých refinančných operácií [TLTRO]. Avšak zdôraznil to, že kvantitatívne uvoľňovanie bude aj naďalej pokračovať, aby ECB dosiahla inflačné ciele, nakoľko momentálne inflačné tlaky z reálnej ekonomiky sú slabé,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Argumentoval, že aktuálny rast inflácie v eurozóne je výsledkom vyšších cien ropy a dopytové tlaky sa na ňom až tak výrazne nepodpisujú. Šéf ECB ale poukázal aj na zvyšujúce sa geopolitické riziká. A preto znižovanie objemu nákupu aktív nehrozí skôr ako budú minimálne francúzske voľby za nami.

NEMECKO: Priemyselné objednávky za január priniesli sklamanie, keďže medzimesačne klesli o -7,4 % po decembrovom raste 5,2 %. Ide tak o najvýraznejší pokles z mesiaca na mesiac za posledných 8 rokov. Dôvodom je nižší domáci dopyt a taktiež aj dopyt z ostatných krajín eurozóny. Medziročne klesli nemecké priemyselné objednávky mierne, a to o -0,8 %.

FRANCÚZSKO: Kandidát na francúzskeho prezidenta Fracois Fillon zatiaľ odmieta odstúpiť z boja o kreslo. Vyzerá to teda tak, že ďalší pravicový kandidát Alain Juppé, o ktorom sa v zákulisí dosť šepkalo ako o „silnom hráčovi“, Fillona nevymení a do prezidentských volieb teda nevstúpi. O Juppém sa pritom hovorilo, že v prípade kandidatúry by mohol postúpiť do druhého kola volieb s Emmanuelom Macronom a vyradiť tak Marie Le Penovú. Takýto scenár by trhy veľmi uvítali. Vyzerá to ale zatiaľ tak, že Juppé nenahradí vo voľbách Fillona, čo zvyšuje nervozitu na trhoch.

Viac..  ECB hľadá nových členov svojej dozornej rady

USA: Uplynulý týždeň bol bohatý na dáta z US trhu práce. Výsledky podľa stredajšieho ADP reportu vyšli výrazne pozitívne, nad očakávania trhu. Konsenzus trhu predpokladal približne o tretinu menej novovytvorených pracovných miest ako reálne bolo. Vo februári teda pribudlo až 298 tisíc nových pracovných pozícií na americkom trhu práce, januárová revidovaná hodnota predstavovala 261 tisíc pracovných pozícií. Nových amerických žiadostí o podporu v nezamestnanosti pribudlo za 9.týždeň tohto roka viac [243 tisíc] ako za ten predchádzajúci [223 tisíc, čo bolo 44- ročné minimum]. Stále sa však nové žiadosti o štátnu podporu nachádzajú pod hranicou 300 tisíc, čo sa považuje za priaznivý výsledok. Miera americkej nezamestnanosti sa vo februári znížila o 0,1 p. b. na 4,7 % a priemerná hodinová mzda medziročne vzrástla o 2,8 %, pričom v januári bol mzdový rast pomalší o 2,6 %. Oba výsledky však boli na týchto úrovniach aj trhom očakávané. Najdôležitejším údajom boli oficiálne štatistiky z úradu vlády o februárovej zmene zamestnanosti [non-farm payrolls report], ktoré potvrdili priaznivý vývoj na trhu práce. Rast počtu pracovných miest podľa oficiálnych údajov vo februári predstavoval 235 tisíc, pričom sa odhadoval len prírastok 200 tisíc. Piatkové čísla potvrdili, že US trh práce je silný a vyvíja sa pozitívne, čo posunulo pravdepodobnosť zvyšovania úrokových sadzieb Fed-om takmer k úrovni 100 %.

Americké priemyselné objednávky v januári vzrástli o 1,2 %, čo predstavovalo pozitívny výsledok. Smerom nahor ale nové objednávky amerických priemyselníkov ťahal hlavne vysoký dopyt po lietadlách. Exportné firmy v USA pritom už dlhšie obdobie bojujú so silným dolárom, ktorý zdražuje ich export a znižuje konkurencieschopnosť ich výrobkov na zahraničných trhoch.

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices