palmový olej
PHOTO © European Union

Palmový olej – tichý nepriateľ našej planéty

V súčasnosti trpí naša planéta pre mnohé dôvody. Jedným z nich aj odlesňovanie obrovských území, väčšinou vypalovaním stromov a rastlín. Tým trpí nie len ovzdušie a pôda, ale aj zvieratá žijúce v daných lesoch. Častokrát tak prichádzajú o svoje domovy, mláďatá o rodičov i naopak rodičia o svoje mláďatá. Prečo sa niečo také vlastne deje? Dôvodom je prekvitajúci priemysel s palmovým olejom.

Kateřina Konečná z konfederatívnej skupiny Európskej zjednotenej ľavice – Severskej zelenej ľavicek situácii hovorí: „Európska únia je druhým najväčším spotrebiteľom palmového oleja na svete.  Aj keď sa v tejto veci snaží byť rozhodujúcim hráčom pri obmedzovaní jeho produkcie, stále sa nachádza vo výrobkoch, do ktorých nepatrí a kde je úplne zbytočný.“

Hoci sa pred 30 rokmi používal zriedka, dnes si našil cestu do mnohých výrobkov, napríklad stužených tukov, čokoládových nátierok, čipsov, ale tiež kozmetiky, pracích prostriedkov a biopalív, na ktoré sa spotrebuje takmer polovica dovezeného množstva. Ak Európska únia nezasiahne, dopyt po palmovom oleji sa ešte zvýši.

Viac..  Martin Hojsík: Obnova budov je súčasťou riešenia zníženia účtov za energie

„Domnievam sa, že ako Európsky parlament by sme v tejto veci mali byť veľmi ambiciózni a Komisii by sme mali jasne povedať, že do palmový olej nepatrí do biopalív, že ho tam nechceme,“ vysvetľuje Konečná a dodáva „chceme, aby sa vytvorili také biopalivá, ktoré nebudú likvidovať životy ľudí ani biodiverzitu.“

Zákonodarcovia za EÚ stanovili v roku 2015 strop pre biopalivá vyrobené z plodín, avšak Výbor EP pre životné prostredie sa zasadzuje za odvážnejšie a rýchlejšie reakcie. Otázka o rýchlosti upúšťania od využívania palmového oleja zostáva otvorená.

O oma

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices