Jourova
Eurokomisárka Vĕra Jourová. PHOTO: © European Union- EP.

Eurokomisárka Jourová: Rómske deti by mali dostať rovnakú šancu ako nerómske

Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Vĕra Jourová sa stretla na historicky prvom stretnutí s ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR Petrom Plavčanom ohľadne napredovania v začatom konaní Európskej komisie proti Slovenskej republike pre porušenie antidiskriminačnej legislatívy Európskej únie diskriminovaním rómskych detí vo vzdelávaní. Obe strany sa zhodli, že inkluzíve vzdelávanie rómskych detí a žiakov na Slovensku je prioritou, ktorú treba urýchlené riešiť.

Minister školstva Peter Plavčan na rokovaní informoval o komplexnom balíčku konkrétnych opatrení, tykajúci sa diagnostiky, výučby v rómskom jazyku, posilnením predškolskej výchovy, ktoré by mali napomôcť k celkovému zlepšeniu situácie. Detailnejšie informácie o baličku opatrení budú sprostredkované Európskej komisii v priebehu nasledujúcich dní. Okrem toho zdôraznil, že v pripravovanom Národnom programe rozvoja výchovy a vzdelávania „Učiace sa Slovensko“ sa ráta s posilnením podporných tímov pre pedagógov, aby školy lepšie zvládali začleňovanie žiakov s rôznymi výchovno-vzdelávacími potrebami.

Viac..  Peter Pollák: Som rád, že primátor majetkoprávne vysporadúva pozemky pre využitie eurofondov, ktoré som vybavil

Eurokomisárka Věra Jourová ocenila doterajšie snahy slovenskej vlády týkajúce sa hlavne úpravy legislatívy a posilnenia kompetencii slovenskej Štátnej školskej inšpekcii. Avšak uviedla, že ich uvedenie do praxe zostáva výzvou, podobne ako implementácia ďalších potrebných opatrení.

Mali sme veľmi konštruktívnu debatu a zhodli sme sa na ďalších potrebných krokoch, ktoré je potrebne urobiť, aby došlo k zmenám v praxi a rómske deti dostali rovnakú šancu ako nerómske,“ uviedla Věra Jourová.

O dac

Odporúčame pozrieť

Jourova

Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v pondelok oznámila, …

Consent choices