zitnanska
Europoslankyňa Jana Žitňanská. PHOTO: © European Union- EP.

Jana Žitňanská: Potrebujeme prísnejšie environmentálne štandardy pre palmový olej

Európsky parlament vyzýva Komisiu a členské štáty k okamžitej reakcii na zmenu klímy spôsobenej odlesňovaním tropických lesov. Jednou z príčin devastácie pralesov je narastajúca produkcia palmového oleja, pričom Európska únia je tretím najväčším dovozcom tejto komodity. Vypaľovaním lesov sa vyprodukuje 1,47 gigaton uhlíka ročne, pričom až 49% všetkého odlesňovania pralesov sa uskutočňuje v posledom období nezákonne. 

Palmový olej sa stal celosvetovo najpoužívanejším olejom, čo je podľa návrhu uznesenia Európskeho parlamentu zapríčinené jeho nízkou cenou. Hlavnými odvetviami, ktoré cenovú dostupnosť využívajú, sú energetický a potravinový priemysel. Kvôli masívnemu dopytu po tejto komodite však dochádza k najrýchlejšiemu odlesňovaniu v histórii ľudstva vôbec.

Cieľom návrhu uznesenia, o ktorom bude Európsky parlament hlasovať v utorok, je stanovenie globálnych riešení. Mali by sa na nich podieľať všetci účastníci v dodávateľskom reťazci, vrátane spotrebiteľov. Podľa europoslankyne Jany Žitňanskej (NOVA, ECR) obsahom návrhu nie je snaha bojkotovať všetky výrobky obsahujúce palmový olej, ale napríklad zlepšenie označovania týchto produktov a výlučné uvádzanie na trh certifikovaných olejov. Palmový olej sa nachádza v potravinách, v pracích prostriedkoch, ale aj v rúžoch a inej kozmetike. Častokrát nie je táto zložka na obaloch vôbec uvedená,” hovorí europoslankyňa. Európsky parlament vyzýva všetky členské štáty, aby sa usilovali o dosiahnutie 100%-tného certifikovaného udržateľného palmového oleja do roku 2020. Slovenská republika si môže zobrať príklad z krajín ako Švédsko, Dánsko, alebo Francúzsko, ktoré sa zaviazali už v roku 2015 používať len certifikovaný palmový olej, ktorý prešiel prísnou kontrolou a bol vyrobený bez spôsobenia škody na životnom prostredí,“ dodáva europoslankyňa Jana Žitňanská.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Vypaľovaním dažďových pralesov nie je ničená len vzácna fauna a flóra. Podľa Jany Žitňanskej spôsobuje znečistený vzduch aj mnohé ochorenia až predčasné úmrtia miestnych obyvateľov. „Pri tvorbe, ale aj samotnom obhospodarovaní palmových plantáží dochádza často k porušovaniu ľudských práv, vrátane detskej práce, otroctva a diskriminácii domorodých komunít,“ uzatvára europoslankyňa.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices