benová
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: European Union- EP.

Monika Beňová: Členské štáty pri emisnej kauze zanedbali svoje povinnosti

Európsky parlament sa bude dnes zaoberať Správou z vyšetrovania emisného škandálu v automobilovom priemysle. Jedným z jej zistení je, že členské štáty Európskej únie v oblasti dodržiavania a kontroly platných pravidiel v tejto oblasti zanedbali svoje povinnosti a zďaleka nerobili dosť.

Väčšina z európskych krajín nezareagovala prakticky vôbec. „Ich postoj je žalostný. Postihy voči producentom automobilov, či už finančné alebo právne, napriek existujúcej legislatíve neboli vykonané takmer žiadne,“ uviedla europoslankyňa Monika Flašíková Beňová. Príslušné kontrolné orgány neprišli s návrhmi na stiahnutie, či doplnenie výbavy nevyhovujúcich vozidiel. Nezmenilo sa v podstate nič. Ak výrobcovia áut niečo urobili, tak len dobrovoľne a na základe vlastnej iniciatívy. Nikto ich k ničomu nenútil,“ priblížila.

Takéto správanie je napriek významu, aký má automobilový priemysel pre slovenský, ale aj európsky hospodársky rast, zďaleka nepostačujúce.Ekologizácia v doprave je jedným z dôležitých prostriedkov napĺňania platných environmentálnych cieľov. Vyžaduje si to komplexný prístup. Okrem znižovania emisií, napríklad aj obmedzenie využívania ťažkých kovov, najmä olova,“ pripomenula poslankyňa. Nezáujem a nedbalé konanie zo strany členských krajín podľa nej určite nezaručí, že sa podobná kauza nebude v budúcnosti opakovať.Výsledkom emisného škandálu bolo veľké narušenie spotrebiteľskej dôvery a práv. Snahu o jej obnovenie na úrovni národných štátov aj na základe výsledkov tejto správy bohužiaľ nevidno,“ uzavrela.

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices