Vybor EP
Schôdza Výboru EP. PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä migráciu a plytvanie potravinami

Poslanci Európskeho parlamentu sa budú tento týždeň znovu venovať vývoju v Sýrii. Na programe je aj migrácia a vracanie migrantov, ktorí nemajú v EÚ právo na azyl. Rokovať sa bude aj o tom, ako bojovať proti plytvaniu potravinami.

Po nedávnych udalostiach v Sýrii sa poslanci budú znovu zaoberať tamojšou situáciou. Členovia výboru pre zahraničné veci budú okrem iného rokovať o stratégii EÚ voči Sýrii a záveroch konferencie o pomoci pre Sýriu, ktorá sa konala v Bruseli 4. a 5. apríla, Diskusie sa zúčastní aj generálna tajomníčka Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Helga Schmid.

Výbor pre občianske slobody bude v utorok s predstaviteľmi Európskej komisie diskutovať o vracaní migrantov, ktorí nemajú v EÚ právo na azyl. Komisia totiž nedávno  navrhla revíziu existujúcich pravidiel. Požaduje napríklad viac finančných prostriedkov pre dotknuté členské štáty, efektívnejšiu výmenu informácií a dokončenie rokovaní o readmisii s krajinami Afriky a Blízkeho východu.

Viac..  M. Beňová: Spotrebitelia musia byť lepšie chránení pred zavádzajúcimi reklamami

Výbor pre životné prostredie bude v ten istý deň rokovať o tom, znížiť plytvanie potravinami o 50% do roku 2030. V súčasnosti sa v EÚ ročne vyhadzuje až 88 ton jedla. Legislatívny návrh, ktorý je súčasťou balíka o odpadoch a obehového hospodárstva, požaduje napríklad, aby sa zjednodušilo darovanie nepotrebného jedla.

V rozvojových krajinách je každé tretie dievča pod 18 rokov nútené k sobášu. Problémom sa budú v utorok zaoberať poslanci z podvýboru pre ľudské práva a výboru pre práva žien.

O dac

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices