theresa may
Britská premiérka Theresa May. PHOTO: © European Union.

Theresa May chce vyhlásiť predčasné voľby pre brexit

LONDÝN / Britská premiérka Theresa May oznámila, že chce usporiadať 8. júna predčasné voľby. Šéfka vlády svoj krok na mimoriadnom brífingu zdôvodnila tým, že chce mať jasný mandát pri rokovaniach o podmienkach vystúpenia Veľkej Británii z Európskej únie.

Podľa premiérky sú voľby nutné, pretože parlament nie je jednotný, pokiaľ ide o chystaný britský odchod z EÚ. „Vo Westminstri by mala byť jednota, namiesto nej tu máme spor. Krajina sa zjednocuje, Westminster nie,“ uviedla na mimoriadnom brífingu May. „Každý jeden hlas pre konzervatívcov ma urobí silnejšou,“ dodala May.

May obvinila svojich oponentov z politických hrátok. Ostatné strany podľa nej nesúhlasia s vládnymi plánmi ohľadne brexitu. „Z brexitu nie je cesta späť,“ zdôraznila v tejto súvislosti.

„O tom, že krajina potrebuje tieto voľby, som rozhodla so zdráhaním, ale hovorím to s pevným presvedčením, že je to nutné na zaistenie silného a stabilného vedenia, ktoré krajina potrebuje pre brexit a do budúcnosti,“ prehlásila premiérka pred svojim sídlom na Downing Street.

Premiérka v stredu požiada parlament, aby o jej návrhu hlasoval.Vyhlásiť voľby môže premiérka až potom, čo pre tento krok získa dvojtretinovú podporu v parlamente. Teda aj hlasy z opozície.
Theresa May sa úradu premiérky ujala vlani v júli po tom, čo jej predchodca David Cameron odstúpil v reakcii na referendum. V ňom sa Briti vyslovili pre odchod Británie z Európskej únie. Doteraz premiérka tvrdila, že v úrade zostane až do riadneho termínu volieb v roku 2020.
Posledné prieskumy ukazujú, že konzervatívci premierky Therey Masy majú pred opozičnými labouristami jasný náskok a súčasná vládna väčšina by mohla vyjsť z volieb viac posilnená. Napríklad podľa aktuálneho prieskumu pre Sunday Mirror vypláva, že toryovia by teraz získali 46 percent hlasov, zatiaľčo labouristi 25 percent. Tí ale už v minulosti naznačili, že by sa predčasným voľbám nebránili.

Libra posilnila

Libra v utorok výrazne posilnila po tom, ako premiérka Veľkej Británie Theresa Mayová na jún ohlásila predčasné parlamentné voľby. Pred zverejnením tohto rozhodnutia libra klesla, ale potom oproti doláru stúpla. Dopoludnia si britská mena pripísala 0,7 percenta a obchodovala sa na úrovni 1,2658 USD/GBP. Mayová sa snaží získať silnejší mandát na rokovania o odchode Británie z Európskej únie. Dúfa, že dosiahne silnejšie postavenie v dolnej komore britského parlamentu, kde jej Konzervatívna strana má miernu väčšinu.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Analytici firmy ETX Capital uviedli, že vyhlásenie volieb pridáva ďalšiu neistotu k už aj tak neistému obrazu britských a európskych aktív. Podľa analytikov vláda so silnejším mandátom by mohla dosiahnuť pre Britániu lepšiu dohodu. Avšak mohla by zároveň presadiť agresívnejšiu verziu brexitu, ktorá by firmy krajiny viac odrezala od jednotného trhu Európskej únie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices