Tajani
Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani. PHOTO: © European Union-EP.

Tajani: Európa sa zaväzuje bojovať proti terorizmu spoločne

Európa sa zaväzuje bojovať proti terorizmu spoločne. Takýto signál dnes podľa predsedu Európskeho parlamentu (EP) Antonia Tajaniho vysiela aj summit predsedov parlamentov členských štátov Európskej únie, ktorý sa koná v Bratislave.

Uviedol to v súvislosti s otázkou zriadenia Spoločnej parlamentnej kontrolnej skupiny pre kontrolu činnosti Europolu. „Boj proti terorizmu je nevyhnutný,“ povedal Tajani s tým, že lepšie by mali spolupracovať aj tajné služby členských krajín. „Pretože terorizmus nepozná hranice,“ poznamenal. Tajani je spokojný, že vznikla dohoda o zriadení Spoločnej parlamentnej kontrolnej skupiny pre kontrolu činnosti Europolu.

Zdôraznil, že Európa dnes zažíva ťažké časy. Pripomenul brexit, pre ktorý sa rozhodlo Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, ohrozenú bezpečnosť, pretrvávajúcu vysokú nezamestnanosť mladých aj migráciu, ktorá znepokojuje občanov. „Občania k nám vzhliadajú a očakávajú riešenia,“ povedal. V súvislosti s populizmom uviedol, že ľudia si dnes myslia, že Únia nedokáže dosť rýchlo odpovedať na ich obavy. „Práve to prilieva olej do ohňa populizmu,“ podotkol Tajani.

Populisti podľa jeho slov dávajú európsky projekt do konfliktu s národnými záujmami. Tajani zdôraznil, že európska spolupráca však ukázala počas uplynulých rokov, že dokáže lepšie zabezpečiť príležitosti pre ľudí. „EÚ dosiahla veľmi veľa pre svojich občanov, ale tieto výsledky minulosti nestačia pre budúcnosť európskeho projektu,“ myslí si Tajani, podľa ktorého treba urobiť viac.

Na populizmus podľa neho treba odpovedať „Európou, ktorá prináša výsledky“. Za nevyhnutné považuje priniesť stabilitu a dôveru občanom. „Očakávajú od nás, že sa o nich postaráme,“ povedal predseda EP. Podotkol, že hoci hovoríme rozličnými jazykmi, ale v rámci Únie zdieľame rovnaké hodnoty. „Naša identita je rovnaká v celej Európe. Európa, euro sú dar pre občanov,“ vyhlásil s tým, že členské štáty musia držať spolu, „aby sme mali dobrú Európu zajtrajška“.

Opakovane zdôraznil potrebu spolupráce, približovanie Únie viac ľuďom cez konkrétne kroky Únie. „Spolupráca je najdôležitejšia, aby sme mohli čeliť populizmu a extrémizmu,“ povedal. Pokiaľ ide o konkrétne kroky, poukázal na potrebu znížiť nezamestnanosť mladých. „Musíme sa zamerať na to, aby EÚ bola konkurencieschopná,“ uviedol s tým, že v celej Európe treba brániť európsky priemysel. Hovoril tiež o riešení migračných tlakov. Poukázal napríklad na vytváranie záchytných bodov na severe Afriky.

Viac..  Komisia zasiela spoločnosti Meta žiadosť o informácie podľa aktu o digitálnych službách

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices