plenarne zasadnutie
Plenárne zasadnutie EP. PHOTO: © European Union- EP.

Podľa niektorých europoslancov by sa Turecko nikdy nemalo stať plnoprávnym členom EÚ

Európa nezatvára Turecku dvere, najnovší vývoj v krajine ju však núti hľadať alternatívy vstupu Turecka do EÚ. To bol hlavný odkaz mnohých poslancov, ktorý v stredu diskutovali s komisárom pre rozširovanie Johannesom Hahnom o budúcich vzťahoch Únie s Ankarou.

Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani v úvode rozpravy vyzval Ankaru, aby rešpektovala základné práva, na ktorých je Európa vystavaná. Zároveň však zdôraznil, že Európa nie je islamofóbny svetadiel a nezatvára pred Turkami svoje dvere.

Mnohí poslanci vyjadrili v rozprave sklamanie nad spôsobom, akým prebehlo turecké referendum o ústavných zmenách, ktoré odobrilo výrazné rozšírenie prezidentských právomocí, a označili ho za nespravodlivé. Podľa nich nastal čas na prehodnotenie vzťahov medzi EÚ a Tureckom, ktoré by malo viesť k novej kapitole vzájomnej spolupráce.

Podľa niektorých poslancov by sa Turecko nikdy nemalo stať plnoprávnym členom EÚ. Ďalší stále dúfajú, že bude stačiť dočasné pozastavenie prístupových rokovaní s možnosťou ich obnovenia v prípade, že Turecko zmení svoje aktuálne smerovanie.

Nové vzťahy medzi EÚ a Tureckom by sa podľa poslancov mali zamerať okrem iného na rozšírenie colnej únie, zintenzívnenie vzájomného obchodu, posilnenie výmenných programov študentov a väčšiu spoluprácu v oblasti bezpečnosti a migrácie. Časť poslancov tiež presadzuje podporu demokratických síl v Turecku, nakoľko milióny Turkov si podľa nich naďalej želajú vstup do Európskej únie.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Ďalší postup 

Výbor EP pre zahraničné veci začne 2. mája diskutovať o výročnom uznesení k pokroku Turecka v prístupových rokovaniach. Prvotný návrh uznesenia, ktorého autorkou je poslankyňa Kati Piri (S&D, NL), vyzýva Európsku úniu na pozastavenie prístupových rokovaní s Tureckom, pokiaľ dôjde k zavedeniu ústavného balíka do praxe bezo zmien.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices