podnikatelia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Podnikatelia to budú mať na Slovensku ľahšie, sľubuje ministerstvo

BRATISLAVA / Ministerstvo hospodárstva vraj zjednoduší život podnikateľom na Slovensku. Opatrenia majú znížiť najmä byrokraciu a to ešte tento rok. Firmy tento krok vítajú, no zároveň sú skeptické. 

Slovensko je proexportné a jeho partnerom sa darí. Je v strede Európy, má euro a je stále lacnejšie ako západné krajiny. V podnikateľských rebríčkoch sa ale neumiestňujeme vysoko. Neefektívne súdnictvo, netrasparentné verejné obstarávania, či byrokracia, akú nevymyslia ani v Bruseli. „Vylepšia si to, pritvrdia, pridajú ďalšie opatrenia,“ povedal hovorca hovorca Slovensko–nemeckej obchodnej a priemyselnej komory Markus Halt.

Ministerstvo hospodárstva práve v spolupráci s podnikateľmi prichádza s antibyrokratickými novinkami. Prvý, tohtoročný, balík bude mať 34 opatrení a ušetriť by tak mal firmám 44 miliónov eur. „Podnikatelia ušetria čas a zbytočnú energiu,“ dodal riaditeľ Podnikateľskej aliancie SR Peter Kremský.

Zmeny sa dotknú pracovnej zdravotnej služby, zvýšiť sa má tiež superodpočet na výskum. Iné to bude aj na katastri, kde sa má zaviesť sledovanie zmien v liste vlastníctva, o ktorých majú úrady informovať. Pripravuje sa aj zníženie administratívnej záťaže v stavebníctve.„Nemajme veľké oči. Mnohé nariadenia nemali ani vzniknúť,“ dodal Halt.

Viac..  Predaj nových áut v EÚ vzrástol vo februári o 10,1 %

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices