Zitnanska
Europoslankyňa Jana Žitňanská. PHOTO: Kancelária JŽ.

Jana Žitňanská: Zúčastnite sa na prieskume o poskytovaní zdravotnej starostlivosti na Slovensku!

Špeciálne olympiády, na ktorých sa každé dva roky zúčastňujú športovci s mentálnym postihnutím z celého sveta, už tradične sprevádza projekt Zdraví atléti. Práve tento projekt, v rámci ktorého lekári – dobrovoľníci poskytujú športovcom s Downovým syndrómom, autizmom a  inými mentálnymi postihnutiami zdravotnú starostlivosť, inšpiroval Janu Žitňanskú (NOVA, EKR) k prieskumu situácie na Slovensku.

„V poslednom čase som dostala viacero podnetov od rodičov a blízkych, ktorí sa o ľudí s mentálnym postihnutím starajú. Ich skúsenosti s dostupnosťou lekárskej starostlivosti neboli vždy pozitívne. Rozhodla som sa teda zmapovať čo nefunguje, ale aj čo funguje a po zbere dát podniknúť konkrétne kroky k zlepšeniu,“ povedala europoslankyňa. Podľa lekárov prítomných na Špeciálnej olympiáde 2017 prišli mnohí atléti do Grazu už so zdravotnými problémami a v bolestiach, pričom väčšinou stačil aj menší zásah odborníka a prišlo k úľave.

Lekári vysvetľujú, že dôvod prečo športovci s mentálnym postihnutím vycestovali napríklad s bolesťami zubov, nemusel byť len v geografickej či finančnej nedostupnosť odborníkov v ich domovskej krajine. Veľká bariéra býva aj v komunikácii. „Títo ľudia častokrát nevedia povedať a vysvetliť čo ich bolí, ako im je. Zároveň je nedostatok lekárov, ktorí by s nimi vedeli pracovať, komunikovať a ktorí by riešili ich zdravotné problémy komplexne a v súvislostiach. Potrebujeme, aby sa zlepšila aj prevencia,“ a dopĺňa, že práve jej zanedbávanie vedie k skoršej úmrtnosti ľudí s mentálnym postihnutím, nie postihnutie samotné. U mužov je to o 13 rokov skôr, u žien až o 20 rokov.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Spomínaný dotazník je online prístupný do 20. mája 2017 a dostupný TU.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices