Zitnanska
PHOTO: Kancelária JŽ.

Jana Žitňanská: Monitoring odhalil otrasné podmienky v niektorých ústavoch

Jana Žitňanská (NOVA, EKR) v spolupráci s Centrom pre právnu ochranu ľudí s mentálnym postihnutím (MDAC) zorganizovala 10. mája v Bruseli konferenciu, na ktorej boli prezentované výsledky prieskumu o životných podmienkach detí s mentálnym postihnutím žijúcich v inštitucionálnych zariadeniach. Cieľom podujatia bolo poukázať aj na potrebu vyškolenia advokátov, sudcov a polície v oblasti práv detí s mentálnym postihnutím.

zitnanska
ZDROJ: Kancelária JŽ.

Mnohé členské štáty neposkytujú študentom práva ani základné vzdelanie, ktoré je pre prácu s ľuďmi s mentálnym postihnutím potrebné. V priebehu výkonu povolania sa pritom môžu s nimi stretnúť nielen ako s klientmi, ale aj na lavici svedkov. Podľa Jany Žitňanskej preto nemôžeme hovoriť, že je právna ochrana týchto ľudí a najmä detí „nedostatočná“, ale ako hovorí, takmer vôbec neexistuje. „Ich hlas nikto nepočuje, alebo mu pre nedostatok skúseností a kompetencií v práci s ľuďmi s mentálnym postihnutím nerozumie,“ otvára tému europoslankyňa.

Deti s mentálnym postihnutím žijúce za bránami inštitúcii sú najzraniteľnejšou skupinou v našej spoločnosti. Výsledky dvojročného monitoringu v 30 zariadeniach v Českej republike, Maďarsku, Bulharsku a Veľkej Británii sú alarmujúce. Zástupcovia MDAC sa počas prieskumu stretli v mnohých prípadoch so zanedbávaním starostlivosti, podvýživou detí, násilím či nadmerným a neopodstatneným podávaním sedatív ošetrovateľmi.

Aký je život v inštitúciách ťažký, jednotvárny a bezcieľny tlmočili nielen terénni výskumníci. Europoslanci si realitu mohli predstaviť aj počas rozprávania jednej z rečníčok, Evy Baranyi. Tá prežila v ústavnom zariadení v Maďarsku 24 rokov a okrem krádeží či šikany bola svedkom znásilnenia jej kamarátok ošetrovateľmi, častokrát trpela hladom. Dnes už žije mimo zariadenia a svoj nový život si nevie vynachváliť. Vystúpenie ukončila s úsmevom: „Veľmi rada čítam. Aj preto som veľmi rada, že som odtiaľ odišla, lebo teraz mám veľa knižiek a nikto mi ich nekradne.“

Ako na konferencii uviedla odborníčka na práva detí Maria Herzog, monitoring odhalil aj nedostatočnú podporu ošetrovateľov. Podľa Jany Žitňanskej rovnaké problémy zažívajú aj zamestnanci v slovenských zariadeniach. „Táto práca je nesmierne náročná, nielen fyzicky ale aj psychicky. A finančné ohodnotenie mizerné.“ Ako zdôraznili aj ostatní účastníci konferencie, je potrebné nielen vyššie ohodnotenie tejto práce, ale aj sústavné vzdelávanie a podpora ošetrovateľov či sociálnych pracovníkov.

Viac..  Summit EÚ je zameraný na Ukrajinu, obranu, ale aj na Blízky východ a farmárov
Zitnanska konferencia
ZDROJ: Kancelária JŽ.

Podľa europoslankyne ľudia s mentálnym postihnutím, alebo aj rodičia detí s mentálnym postihnutím často nepoznajú svoje práva, alebo práva svojich detí. A ak aj áno, len ťažko sa ho pre nedostatok kvalifikovaných či ochotných advokátov domôžu. „Absolventi právnických fakúlt nemajú väčšinou ani tušenia, k akému vážnemu porušovaniu ľudských práv môže v inštitucionálnych zariadeniach v 21. storočí dochádzať. Verím však, že právnikov či sudcov, ktorí sa budú o problematiku nielen zaujímať, ale aj konkrétne pomáhať bude stále viac.“

V Európskej únii žije vo veľkých inštitúciách až 1,2 miliónov ľudí. Napriek tomu, že členské štáty majú k dispozícii na ich postupné rušenie a prechod k starostlivosti rodinného typu a na podporu budovania komunitných služieb štrukturálne fondy, k tzv. deinštitucionalizácii však až na pár výnimiek nedochádza. Podľa MDAC aj tam, kde sa veľké zariadenia rušia ide častokrát len o presun ľudí z týchto väčších zariadení do menších, bez toho, že by sa zmenil ich spôsob života. Mnohé práva sú teda porušované aj naďalej. Počas konferencie sa účastníci dotkli aj problému vzdelávania detí s mentálnym postihnutím. V tejto súvislosti zarezonovalo vystúpenie chlapca s mentálnym postihnutím z Bulharska Lachezara Stoyanova, ktorý ako jeden z hlavných panelistov hovoril o túžbe byť v triede so svojimi kamarátmi a nebyť nútene izolovaný. „Áno, mnohých v publiku jeho reč zasiahla. Vo všeobecnosti výpovede detí, ktoré jednoduchým jazykom no zároveň veľmi presne a výstižne dokážu opísať svoje túžby, vedia porovnať život v inštitúciách a vonku môžu problematike veľmi pomôcť. No nestačí, aby rozprávali, my sa musíme naučiť počúvať,“ uzatvára europoslankyňa.

O dac

Odporúčame pozrieť

L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Ľudia so zdravotným postihnutím čelia diskriminácii v rôznych oblastiach života, preto je dôležité odstraňovať ich …

Consent choices