Xi Jinping
Xi Jinping. PHOTO: © European Union.

Investícia storočia: Otvorenie hodvábnej cesty z Číny do Európy

BRATISLAVA / Ako odborníci naznačili, ide o projekt storočia. Obnovenia hodvábnej cesty bude stáť nemalé peniaze. Iba prvotná investícia bude viac ako 124 miliárd dolárov.

Ak sa projekt podarí dokončiť, celá infraštruktúra, vrátane nových prístavov, letísk a terminálov bude podľa odhadov stáť okolo bilióna dolárov.

„V duchu pradávnej hodvábnej cesty chceme vybudovať novú, ktorá bude výhodná pre všetkých. Chceme komunikovať so všetkými zainteresovanými stranami a pozorne počúvať ich požiadavky a potreby. Nadviažeme na históriu a budeme úspešní,“ hovorí o plánoch Xi Jinping.

Pôvodná obchodná cesta spájala Čínu s Rímskou a Byzantskou ríšou. Do Európy priniesla mnoho vynálezov, ako napríklad  porcelán, papier, alebo hodváb. K starej tradícii sa chcú vrátiť a obnoviť obchodné cesty. Pracovať na nej budú státisíce robotníkov, napríklad v Laoskej džungli prevŕtajú kopce stovkami tunelov, čínski robotníci budú pracovať pri Himalájach. Nové ropovody aj plynovody sa už stavajú popri ceste v Kazachstane a to všetko bude smerovať do Európy.

Viac..  Štátna pomoc firmám v EÚ v roku 2022 dosiahla 228 miliárd eur

Najbližšia stanica k nám má byť v Budapešti. Lenže v rámci megaprojektu sú plánované prekladiská, takže obchodovať bude môcť aj Slovensko a ľahšie posielať naše výrobky do Číny.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices