miskov
Juraj Miškov, predseda strany SKOK - Európski liberálni demokrati. PHOTO: redakcia/archív SKOK.

Juraj Miškov: Slovensko a Európska únia

SR je členom EÚ od roku 2004. Náš vstup odsúhlasilo 92,5% občanov SR, ktorí sa zúčastnili na doteraz jedinom platnom referende na Slovensku. Odvtedy sme sa dostali do úplného jadra európskej integrácie – v roku 2007 sme vstúpili do Schengenského priestoru. V roku 2009 prijali euro a v roku 2016 prvýkrát predsedali Rade EÚ. Slovensko je dnes rovnocenným partnerom zvyšným 27 členským štátom EÚ. Naše 13-ročné členstvo v EÚ patrí k najväčším úspechom v dejinách slovenského národa aj samostatného štátu.

Spochybňovanie členstva SR v EÚ

Napriek tomu sa aj u nás objavujú ohlasy, ktoré hovoria, že členstvo v EÚ nie je pre Slovensko výhodné a lepšie by nám bolo mimo spoločnej európskej rodiny. Odporcovia EÚ tieto názory hovoria priamo, dokonca zbierajú podpisy pod petíciu za vystúpenie Slovenska z EÚ. Za odchod z EÚ by podľa posledných prieskumov hlasovalo 22,6 % občanov (jún 2016), respektíve 34,8% (november 2016). Trend podpory vystúpenia sa javí rastúci a to pritom ešte odporcovia EÚ neodštartovali aktívnu kampaň za odchod. To však v súčasnosti ani nemusia robiť, pretože nadprácu za nich na Slovenku robí celý rad rôznych euroskeptikov. Tí možno nie sú proti Európskej únii ako takej, ale svojou neuváženou rétorikou a neustálym útočením na všetko európske robia ešte viac škody než otvorene protieurópski politici. Na konci dňa tak rovnako ako odporcovia EÚ smerujú Slovensko len k jednému – odchodu z Európskej únie.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Výhody členstva, riziká vystúpenia

Ak by sme však z EÚ skutočne vystúpili, Slovensko i jeho občania prídu o veľa. Je preto povinnosťou zodpovedných politikov hovoriť o výhodách nášho členstva a upozorňovať na riziká vystúpenia z EÚ. Vývoj všade na svete ukazuje, že v dnešnej dobe je náročné a nepopulárne presviedčať pomocou faktov a argumentov, ale ak na to rezignujeme, neskončí sa to pre Slovensko a jeho občanov dobre.

Všetky výhody členstva Slovenska v EÚ si môžete prečítať tu.

O Juraj Miškov

Bývalý poslanec NR SR, exminister hospodárstva a predseda strany SKOK!

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices