zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame Vám prehľad uplynulého 20. týždňa 2017

TRUMP ZAČAL OFICIÁLNY PROCES PREROKOVANIA DOHODY NAFTA

EUROZÓNA: Ceny tovarov a služieb v apríli v menovom bloku opäť vzrástli. Medziročná HICP inflácia dosiahla úroveň 1,9 %, čo predstavuje nárast o 0,4 p. b. oproti marcovej úrovni 1,5 %. V EÚ taktiež inflácia zrýchlila z marcových 1,6 % na aprílových 2,0 %. Pod cenový rast v eurozóne sa v apríli podpisovali hlavne medziročne vyššie ceny pohonných látok, ďalej ceny dovoleniek a vykurovacích olejov. Naopak, nadol infláciu ťahali hlavne nižšie ceny v telekomunikáciách a lacnejšie odevy. Najnižšiu infláciu v apríli zaznamenali v Rumunsku [0,6 %], Írsku [0,7 %] a na Slovensku [0,8 %]. Najvyššiu infláciu mali v pobaltských krajinách, kde sa pohybovala v pásme 3,3 až 3,6 %. Napriek oživovaniu cenového vývoja u nás patrí Slovensko medzi krajiny s najpomalších rastom cien v EÚ.

„Predbežný odhad rastu HDP eurozóny poukázal na slušný medziročný aj medzikvartálny rast ekonomiky menového bloku v 1. tohtoročnom kvartáli. V medziročnom porovnaní sa hospodárstvo eurozóny posilnilo o 1,7 % a medzikvartálne o 0,5 %. V rámci krajín EÚ sa najviac darilo Rumunsku [medziročný rast o 5,6 %], Poľsku a Litve [zhodne o 4,1 %]. Medziročný pokles HDP zaznamenalo jedine Grécko [o -0,5 %],“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Zaujímavé boli aj výsledky ekonomickej nálady v eurozóne a v Nemecku z dielne inštitútu ZEW, ktoré poukázali na zlepšovanie sa sentimentu v oboch ekonomikách. Index očakávanej nálady v nemeckej ekonomike v máji vzrástol na 20,6 bodu, čim prekonal svoju predchádzajúcu hodnotu [19,6 bodu], na očakávania trhu však nestačil [22,0 bodu]. Index ZEW súčasnej ekonomickej situácie v Nemecku však prekonal aj svoju minulú úroveň, aj konsenzus trhu a dosiahol úroveň až 83,9 bodu. Ide o najlepší výsledok sa posledných zhruba 6 rokov. Aj index ZEW očakávanej nálady v eurozóne v máji prudko vzrástol až na 35,1 bodu z aprílovej hodnoty 26,3 bodu.

Spotrebiteľská dôvera v eurozóne v máji vzrástla na -3,3 bodu z predchádzajúcej úrovne -3,6 bodu a nachádza sa tak na najvyššej úrovni za posledných 10 rokov. Nálada európskych domácností je teda vskutku priaznivá. Trhy však očakávali ešte výraznejšie zlepšenie indexu na úroveň -3 body.

NEMECKO: Nemecký medziročný rast inflácie PPI v apríli dosiahol 3,4 %, čím prekonal marcovú úroveň [3,1 %], a taktiež aj konsenzus trhu na úrovni 3,2 %. Výrobné ceny nemeckých priemyselníkov tak dosiahli v apríli najvýraznejší rast od decembra 2011 a rástli vo všetkých segmentoch priemyselnej výroby.

GRÉCKO: Viac ako polovica poslancov [153 poslancov z 300-členného parlamentu] v Grécku schválila ďalší balík reštriktívnych opatrení, čo bola jedna z podmienok pre pokračujúce poskytovanie finančnej pomoci od medzinárodných veriteľov. Schválený balík opatrení by mal priniesť do štátneho rozpočtu okolo 4,9 mld. EUR. Opatrenia budú prebiehať až do roku 2020 a ich súčasťou bude aj zvýšenie daňového zaťaženia a zníženie dôchodkov.

USA: Minulotýždňové obchodovanie na finančných trhoch ovplyvňovali nielen zverejnené makro dáta, ale aj aktuálny škandál okolo amerického prezidenta Trumpa, ktorý bol odhalený uplynulý utorok. Začalo to však už skôr kontroverzným odvolaním šéfa FBI Jamesa Comeyho a špekuláciami o odtajnení niektorých tajných informácii Rusku. V utorok sa celá kauza začala nafukovať, a to kvôli informáciám o tom, že šéf Bieleho domu chcel zasahovať do procesu vyšetrovania. Podľa slov odvolaného šéfa FBI ho Trump žiadal, aby ukončil vyšetrovanie. Biely dom samozrejme takéto tvrdenia odmieta. Vo vzduchu však stále visí teoretická možnosť odvolania amerického prezidenta, čo vytvára nervozitu na trhoch a tlačí dolár nadol. Okrem toho, trhy už počítali s pozitívnym vplyvom avizovaných Trumpových reforiem [daňová reforma, vyššie fiškálne výdavky] na ekonomiku USA. Neistota však teraz padá aj na tieto reformy.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Administratíva Donalda Trumpa minulý týždeň informovala Kongres o svojom zámere prerokovať Severoamerickú dohodu o voľnom obchode medzi USA, Kanadou a Mexikom [NAFTA] a začala tým oficiálny proces. Týmto krokom dodržal šéf Bieleho domu svoj sľub z predvolebnej kampane. Jeho zámerom je začať rokovania čím skôr za účelom zmodernizovania dohody, keďže NAFTA bola dohodnutá už pred 25 rokmi. Kongres má teraz 90-dňovú lehotu na prekonzultovanie zámeru s Bielym domom, ktorý musí predložiť taktiež analýzu vplyvu zmeny dohody na rôzne priemyselné odvetvia. Po týchto troch mesiacoch Kongres predloží detailné návrhy zmien a časový plán jednotlivých rokovaní s Kanadou a Mexikom. Celý tento proces by podľa odhadov Bieleho domu mohol byť ukončený do konca tohto roka. Donald Trump ešte v predvolebnej kampani vyhlasoval, že chce úplne zrušiť dohodu NAFTA, keďže je nevýhodná pre USA. V poslednej dobe však svoju rétoriku zmiernil a dohodu chce „len“ zmeniť a zmodernizovať.

Americká priemyselná produkcia v apríli medzimesačne vzrástla až o 1,0 %, pričom v marci výroba priemyselníkov v krajine zhodnotila len o 0,5 % a trhy očakávali rovnaký rast aj v apríli. Nepotešila ale začatá výstavba nových domov v US ekonomike, ktorá v apríli nečakane klesla o -2,6 %, pričom trh očakával jej rast o 3,7 %. Zverejnené boli aj nové žiadosti o hypotéky, ktoré v 19. týždni klesli tempom -4,1 % oproti predošlému obdobiu, kedy vzrástli o 2,4 %. Nové týždenné žiadosti o podporu v nezamestnanosti v USA v 19.tom týždni klesli o 4 tisíc na úroveň 232 tisíc žiadostí. To znamená, že US trh práce sa vyvíja aj naďalej pozitívnym smerom.

O dac

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices