monika benova
Monika Flašíková Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Pomocou rozvojovému svetu pomáhame aj sami sebe

Prvý deň plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) bude venovaný problematike zlepšovania v oblasti rozvojovej pomoci. Európska únia a jej členské štáty sú globálne jej najväčšími poskytovateľmi.

Rozvojová pomoc je jedným z najdôležitejších nástrojov na vysporiadanie sa s globálnymi výzvami súvisiacimi s chudobou, nelegálnou migráciou, obchodom s drogami, či klimatickými zmenami.Tieto problémy sa netýkajú len krajín tretieho sveta. Ich dôsledky pociťujeme všetci a preto aj riešenia musia byť výsledkom vzájomnej spolupráce. Pomocou rozvojovému svetu tak pomáhame aj sami sebe,“ uviedla poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová.

Rozvojová pomoc však nemôže byť len posielaním finančných prostriedkov často skorumpovaným vládam v rámci nedemokratických režimov. „Peniaze sa v nich k ľuďom, ktorí ich reálne potrebujú často ani nedostanú. Pomoc preto musí byť adresnejšia a zameraná na výsledky. Tie majú spočívať v merateľnom zlepšovaní kvality života tamojšej populácie,“ priblížila europoslankyňa.

Vďaka rozvojovej pomoci dokáže aj Slovensko napriek tomu, že nepatrí medzi veľké krajiny reálne ovplyvňovať dianie vo svete. Adresátmi pomoci sú v našom prípade napríklad Moldavsko, Gruzínsko, Bosna a Hercegovina, ale aj Keňa či Afganistan.  Zameriava na sedem základných oblastí, medzi ktoré patrí zdravotníctvo, vzdelávanie, budovanie občianskej spoločnosti, či podpora podnikania. Nepochybne v nich máme sami veľa čo zlepšovať. Príbeh Slovenska je však jednoznačne úspechom a odovzdávanie našich skúseností v rozvojových krajinách je veľký záujem,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices