roaming
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Brusel chce čítať súkromné správy. Má to byť nový spôsob boja proti terorizmu

PRAHA / Po teroristických útokoch v Londýne a v Manchestri prichádza Európska komisia s nápadom, ako týmto útokom efektívnejšie predchádzať. Komisia chce posilniť pozíciu polície tým, že jej pridá nové právomoci, ktoré by vyšetrovateľom umožnili získať dáta priamo od internetových spoločností. Predovšetkým sa hovorí o dvojici gigantov, Facebook a Google.

Po mnohých sťažnostiach na príliš pomalú prácu bezpečnostných zložiek pri vyšetrovaní osôb spojených s teroristickou hrozbou, navrhla Európska komisia spôsoby, ako zjednodušiť polícii prístup k cenným, ake súčasnou legislatívou chráneným dátam, napríklad od Facebooku, píše český portál e15.cz.

Internetové spoločnosti dlhodobo čelia zvyšujúcemu sa tlaku na to, aby viac asistovali bezpečnostným zložkám, napísal Telegraph. Napríklad pred teroristickým útokom vo Westminsteri Facebook nedovolil polícii nahliadnuť do súkromných správ budúceho útočníka Khalida Masooda. Ak by nový návrh prešiel, Facebook by musel tieto dáta sprístupniť.

Komisia navrhla, aby bolo bezpečnostným zložkám naprieč členskými štátmi Európskej únie povolené mať prístup k dátam internetových spoločností.

„Ide o typ núdzového riešenia. Bude ale vyžadovať vytvorenie záruk, ktoré ochránia súkromie občanov,“ vysvetlila česká eurokomisárka Věra Jourová. „K využitiu tohto mimoriadneho práva by malo prísť len pri mimoriadnom ohrození, napríklad pokiaľ ide o terorizmus. V takom prípade som za to, aby bol umožnený prístup k osobným dátam,“ dodala.

Viac..  EK odporúča opatrenia na boj proti falšovaniu a lepšiu ochranu práv duševného vlastníctva

Interpol by v prípade prijatia legislatívnej úpravy ušetril čas – nemusel by získavať povolenia od právnych autorít v daných krajinách.

„Som si istá, že v tieni posledných útokov a rastúceho strachu v Európe budú mať ministri viac pochopenia, rovnako ako tí, ktorí pochádzajú z krajín, kde k útokom došlo,“ povedala Jourová pre agentúru Reuters.

Londýn bezprostredne po útoku prijal opatrenia, ktoré by mali podobným teroristickým hrozbám zabrániť.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices