cesta
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Ministri členských štátov rokovali o balíku mobility a ďalších otázkach v cestnej doprave

Tieto legislatívne návrhy sa týkajú najmä spoplatnenia infraštruktúry a prístupu na trh. Osem krajín, vrátane Slovenska, predložilo spoločné vyhlásenie, v ktorom žiadajú podrobne preskúmať predložené návrhy, z hľadiska dodržania princípu proporcionality, či nenarúšajú fungovanie jednotného dopravného trhu.

Slovensko v Luxemburgu podpísalo Protokol o zmene a doplnení Zmluvy o európskom informačnom systéme vozidiel a vodičských preukazov (EUCARIS). Tento systém umožňuje zmluvným stranám navzájom si prehliadať databázy o vozidlách a vodičských preukazoch. Súčasne napomáha pri vyšetrovaní trestných činov týkajúcich sa evidencie vozidiel a iných podvodov.

Ďalšou dominantnou témou diskusie ministrov zodpovedných za telekomunikácie boli  investície do sietí s cieľom dosiahnuť rýchlosti na úrovni gigabajtov, ako aj sietí podporujúcich 5G telekomunikačné služby. Výsledky rokovania budú pretavené do nových pravidiel v oblasti elektronických komunikácií, ktorých prijímanie bude prebiehať od 1.júla pod taktovkou estónskeho predsedníctva Európskej únie. K tejto oblasti Viktor Stromček, štátny tajomník ministerstva dopravy a výstavby, ktorý zastupoval Slovenskú republiku na rokovaní Rady uviedol: Aj Slovensko ako súčasť Európskej únie bude využívať ďalšie výhody vyplývajúce z digitálneho pokroku. Ten sa prejaví najmä v rýchlosti a kvalite pokrytia, ako aj v pripojení zariadení dennodennej spotreby na internet.“ 

Ministri členských štátov dosiahli okrem iného aj spoločnú dohodu k návrhu na podporu cezhraničného doručovania balíkov. Uvedené pravidlá umožnia kvalitnejšie a cenovo výhodnejšie služby, ktorých význam narastá spolu s rýchlo sa rozvíjajúcim elektronickým obchodom, kde už dnes obraty dosahujú 500 miliárd Eur. Finálna dohoda v tejto oblasti sa očakáva počas nadchádzajúceho estónskeho predsedníctva.

Viac..  Autá kvôli prísnejším emisným limitom nakoniec nebudú drahšie

Na záver rokovania odznela pre Slovensko dobrá správa. Spolu so Slovinskom bola naša krajina v správe Európskej komisie ocenená za najväčší digitálny pokrok Európy.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices