ZABORSKA
Slovenská europoslankyňa Anna Záborská. PHOTO: © European Union-EP.

Anna Záborská: Z Turecka sa stáva autokratický štát

BRUSEL / Zahraničný výboru Európskeho parlamentu tvrdí, že v Turecko so znovuzavedením trestu smrti či s väznením učiteľov a novinárov v Európskej únii svoje miesto nemá. Namiesto toho chce europarlament naštartovať privilegované partnerstvo.
Turecko v Európskej únii nechceme. A už vôbec nie po tom, čo v krajine riešia znovuzavedenie trestu smrti a stále prebieha rozsiahle väznenie učiteľov a novinárov. Takýto odkaz posiela zahraničný výbor europarlamentu Európskej komisii a žiada ju, aby zmrazila prístupové rokovania.

Turecko dostalo za posledných desať rokov od Európskej únie takmer miliardu eur. Medzi rokmi 2007 a 2013 ďalších takmer päť miliárd.

„Napriek všetkým týmto finančným prostriedkom vidíme, že z Turecka sa stáva autokratický štát, že prezident Erdogan zmenil celý systém fungovania štátu,“ hovorí slovenská europoslankyňa Anna Záborská.

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Podľa Moniky Smolkovej by však zastavenie rokovaní zobralo nádej protestujúcim, ktorí sú proti režimu.

Europarlament preto chce ukončiť niekoľkoročné prístupové rokovania a naštartovať takzvané privilegované partnerstvo, ktoré sa týka nielen obchodu, ale aj obranných plánov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices