slovensko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Podľa väčšiny opýtaných by Slovensko malo smerovať do jadra EÚ

Slovensko by malo podľa 69,3 percenta Slovákov smerovať do jadra Európskej únie, teda úzko spolupracovať s najvyspelejšími štátmi A-kategórie. S názorom lídra opozičnej SaS Richarda Sulíka, že najvyspelejšie krajiny EÚ nie sú prvou ligou, ale okresným spolkom a Slovensko by nemalo automaticky smerovať do jadra, súhlasí 15,1 percenta opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry Polis Slovakia pre agentúru SITA. Prieskum robili na vzorke 1 208 respondentov starších ako 18 rokov na území celej SR od 13. do 19. júna.

Na otázku „Malo by podľa vás smerovať Slovensko do jadra Európskej únie, teda úzko spolupracovať s najvyspelejšími štátmi A-kategórie?“ odpovedalo 69,3 percenta respondentov áno, pričom 32,4 percenta tvrdia, že určite áno a 36,9 percenta odpovedalo skôr áno ako nie. Slovensko by do jadra EÚ nemalo automaticky smerovať podľa 12,1 percenta respondentov, pričom 4,2 percenta povedali prvej lige určite nie a skôr nie ako áno odpovedalo 7,9 percenta opýtaných. Odpoveď neviem si zvolilo 18,6 percenta Slovákov.

S názorom Richarda Sulíka, že Slovensko by nemalo automaticky smerovať do jadra, súhlasí 15,1 percenta opýtaných, pričom 6,4 percenta so Sulíkom rozhodne súhlasí a 8,7 percenta skôr súhlasí ako nesúhlasí. So Sulíkom nesúhlasí 58,2 percenta opýtaných, pričom skôr s ním nesúhlasí 30,7 percenta respondentov a rozhodne s ním nesúhlasí 27,5 percenta opýtaných. Odpovedať nevedelo 26,7 percenta. Respondenti odpovedali na otázku „Richard Sulík tvrdí, že najvyspelejšie krajiny Európskej únie nie sú prvou ligou, ale okresným spolkom a Slovensko by nemalo automaticky smerovať do jadra Únie. Súhlasíte s týmto názorom?“.

„Malo by podľa vás smerovať Slovensko do jadra Európskej únie, teda úzko spolupracovať s najvyspelejšími štátmi A-kategórie?“

odpoveď %
rozhodne áno 32,4
skôr áno ako nie 36,9
áno 69,3
skôr nie ako áno 7,9
rozhodne nie 4,2
nie 12,1
neviem 18,6
Viac..  SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

„Richard Sulík tvrdí, že najvyspelejšie krajiny Európskej únie nie sú prvou ligou, ale okresným spolkom a Slovensko by nemalo automaticky smerovať do jadra Únie. Súhlasíte s týmto názorom?“

odpoveď %
rozhodne áno 6,4
skôr áno ako nie 8,7
áno 15,1
skôr nie ako áno 30,7
rozhodne nie 27,5
nie 58,2
neviem 26,7

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices