Stefanec
PHOTO: Kancelária IŠ.

Projekt Create & Control má za sebou prvý rok fungovania

V stredu, 28. 6. bol na pôde Ekonomickej univerzity v Bratislave slávnostne zavŕšený prvý rok fungovania projektu Create & Control, ktorý založili a vedú dve študentky, Michaela Knošková a Adriána Repáňová. Stredoškoláci v ňom vedú vlastnú fiktívnu krajinu a riešia zadané úlohy, počas celého roka sa taktiež zúčastňujú Žilinských summitov, kde riešia dané problémy a učia sa riadeniu vlastného štátu.

Projekt vedie mladých ľudí k tomu, aby získali praktické skúsenosti s fungovaním štátu a jeho inštitúcií a naučili sa komunikovať o verejných veciach. Nad projektom prevzal záštitu slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH,EĽS), ktorý úspešným tímom odovzdal vecné ceny a víťazov pozval na návštevu sídla Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Do prvého ročníka projektu Create & Control sa zapojilo celkovo 85 študentov z celého Slovenska, ktorí vytvorili 10 krajín. Zvíťazila vláda fiktívnej krajiny Asfar s číslom 8 z Bilingválneho gymnázia Milana Hodžu v Sučanoch.

„Z vlastnej skúsenosti vieme, že mladí ľudia majú len veľmi slabé vedomosti o fungovaní štátu a význame demokracie. To potom vedie k voľbe extrémistov a populistov. Rozhodli sme sa, že sa na to nebudeme len tak pozerať a niečo urobíme. Sme radi, že sme získali podporu pána poslanca Európskeho parlamentu Ivana Štefanca. Do budúceho ročníka chceme získať financie, aby sme projekt ešte rozšírili a vylepšili. Ďakujeme všetkým, ktorí sa ho zúčastnili a pomáhali nám,“ uviedla jedna zo zakladateliek Create & Control, Michaela Knošková.

„Michaela a Adriána svojou činnosťou vlastne suplujú štát, ktorý nerobí takmer nič pre to, aby viedol mladých ľudí k tomu, aby sa k politike a verejným veciam stavali zodpovedne. Keď ma požiadali o pomoc a podporu, neváhal som ani chvíľu. Osobne som sa ako predseda poroty zúčastnil na niekoľkých súťažných kolách v Žiline a bol som veľmi milo prekvapený ich kvalitou. Mladí ľudia, ktorí sa do projektu zapojili sú veľkou nádejou pre Slovensko. Create & Control budem podporovať aj naďalej a verím, že jeho úroveň bude každým rokom stúpať,“ zhodnotil prvý ročník Ivan Štefanec.

Viac..  Europoslanci: EÚ musí aktívne podporovať ruskú demokratickú opozíciu

Svoje pocity z projektu vyjadril aj koordinátor víťazného tímu, Michal Pati: „Ak mi projekt Create & Control niečo dal, tak je to zistenie, že za takmer každým problémom v spoločnosti sa skrýva nedostatok vzdelávania. Či už ide o rasizmus, xenofóbiu alebo nízku životnú úroveň obyvateľstva, kľúčom k vyriešeniu je dôraz na neustálu edukáciu a sebapoznávanie. Ako lídrom fiktívnej krajiny sme sa ale museli popasovať aj s problémami migrácie alebo hroziacej hyperinflácie. Avšak nie vždy sme boli schopní nájsť rýchle a bezbolestné riešenia, no to asi ani nie je tak celkom možné.”

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices