Zaborska
Europoslankyňa Anna Záborská. PHOTO: © European Union- EP.

Záborská o Istanbulskom dohovore: Musia sa ozvať občania, inak ho EÚ prijme

Výbor pre práva žien a Výbor pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci tento týždeň na spoločnej schôdzi schválili návrh na pristúpenie EÚ k tzv. Istanbulskému dohovoru. Všetkých 31 pozmeňujúcich návrhov slovenskej europoslankyne Anny Záborskej bolo pritom zamietnutých. 

„Žiaľ, v hlasovaní neprešiel ani jeden z mojich pozmeňujúcich návrhov, ktorými som sa snažila o vypustenie alebo zmiernenie najhorších častí navrhovaného uznesenia,“ komentovala Záborská výsledok spoločného zasadnutia parlamentných výborov.

Násilie voči ženám a domáce násilie nemôže podľa nej tolerovať žiadna civilizovaná spoločnosť. „Lenže tzv. Istanbulský dohovor zneužíva túto vážnu tému na to, aby do medzinárodného práva po prvýkrát zaviedol definíciu rodu a rodovej identity, ktorá je nezávislá od pohlavia. Tým sa stierajú rozdiely medzi ženami a mužmi, čo v konečnom dôsledku oslabí ochranu žien pred násilím,“ upozornila europoslankyňa.

Záborská tiež pripomenula, že až polovica členských štátov dnes váha s ratifikáciou kontroverzného Istanbulského dohovoru. „No ak EÚ napriek tomu schváli túto medzinárodnú zmluvu, bude v niektorých oblastiach záväzná aj pre tie členské štáty, ktoré majú o jej texte vážne pochybnosti.“ 

Návrh na pristúpenie EÚ k tzv. Istanbulskému dohovoru bude ešte v septembri schvaľovať plénum Európskeho parlamentu. Podľa Záborskej majú občania poslednú šancu apelovať na svojich poslancov a žiadať, aby hlasovali proti. „Chcem preto poprosiť občanov, aby napísali svojim europoslancom, že sú proti násiliu na ženách, ale že byť ženou alebo mužom nie je vecou subjektívneho pocitu. Je to dané príslušnosťou k jednému alebo druhému pohlaviu,“ zdôraznila Anna Záborská.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

O dac

Odporúčame pozrieť

Benova

M. Beňová: Európske pravidlá v boji proti násiliu páchanom na ženách sú krokom správnym smerom

Plénum Európskeho parlamentu sa dnes zaoberá vôbec prvým európskym legislatívnym predpisom o boji proti násiliu …

Consent choices