ukrajina
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Rada umožnila vývoz väčšieho množstva ukrajinských výrobkov do EÚ

Rada prijala súbor dočasných autonómnych obchodných opatrení v prospech Ukrajiny. Tieto opatrenia by mali nadobudnúť účinnosť do konca septembra a budú sa uplatňovať počas obdobia troch rokov.

„Dnešným rozhodnutím sme umožnili vývoz väčšieho množstva ukrajinských výrobkov do EÚ. Je našou povinnosťou pomáhať Ukrajine a posilniť naše hospodárske a politické väzby, aj s ohľadom na pretrvávajúci konflikt na jej území,“ uviedol Sven Mikser, minister zahraničných vecí Estónska, ktoré v súčasnosti predsedá Rade.

Tento návrh je zameraný na zlepšenie prístupu ukrajinských vývozcov na trh EÚ, a to vzhľadom na ťažkú hospodársku situáciu a hospodárske reformné úsilie Ukrajiny.

Dopĺňajú sa ním obchodné ustanovenia zavedené v rámci dohody o pridružení medzi EÚ a Ukrajinou, ktoré sa predbežne uplatňujú od 1. januára 2016 a formálne nadobudnú účinnosť 1. septembra 2017.

Viac..  M. Beňová: Únia bude mať špecializovaný úrad na boj proti praniu špinavých peňazí

Rozhodnutie je posledným krokom potrebným na formálne prijatie nariadenia. Európsky parlament prijal text 4. júla. Tento text by mal byť uverejnený a nadobudnúť účinnosť krátko po jeho podpise spoluzákonodarcami počas plenárneho zasadnutia EP, ktoré sa uskutoční v septembri.

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices