domace zviera, macka
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Cestovať na dovolenku môžete aj so zvieraťom. Tieto pravidlá treba dodržať

ŽILINA / Cestovanie na dovolenku s domácim miláčikom už nie je nič výnimočné. Aj v najobľúbenejšej destinácii Slovákov v Chorvátsku je už bežnou praxou, že ľudia na dovolenku prídu so psíkom, či dokonca s mačkou. Aby vaša cesta a prípadná kontrola v štátoch, cez ktoré budete prechádzať, bola bezproblémová, treba dodržať isté pravidlá.

Ak vám nemá kto domáceho miláčika postrážiť, alebo ho nechcete nechať v hoteli, môžete si ho na dovolenku vziať so sebou, no aj psík, či mačka musí mať na vycestovanie do krajín EÚ potrebné doklady, a nielen to. „Aplikačná prax odporúča mať zviera v prepravnej klietke, musí mať očkovanie a mať so sebou pas spoločenských zvierat,“  hovorí Igor Skoček, hovorca MZV. Dôležité je, aby bol psík zároveň začipovaný, aby bolo jasné, že sa jedná o to zviera, ku ktorému pas patrí.

Minimálne mesiac pred odchodom na dovolenku by ste si mali vo veterinárnom preukaze skontrolovať, či má vaše zviera všetky potrebné očkovania. Ministerstvo zahraničných vecí, ako aj polícia, odporúčajú mať zvieratá počas prevozu riadne zabezpečené, aby neohrozili šoféra, či posádku auta. Konkrétne vo vhodnej klietke. Ak by vás policajti počas cesty zastavili a zviera vám bude voľne pobehovať v aute, môžete dostať nemalú pokutu.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Informácie o cestovaní so zvieratami nájdete aj na webovej stránke Ministerstva zahraničných vecí SR – www.mzv.sk. V Chorvátsku si dávajte pozor, nie na každú pláž môžete prísť so psíkom. Zákazovú značku si všimnete okamžite, na centrálnych plážach je väčšinou vstup pre zvieratá zakázaný, čo zvyknú kontrolovať aj policajti.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices