more
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Kúpa nehnuteľnosti pri mori môže byť dobrá investícia. Tu sú rady, ako na to

BRATISLAVA / Slnko, more, teplo. Pri ležaní na pláži nejednému človeku napadne, aké by to bolo skvelé, tráviť pri mori viac času. Morský vzduch a voda navyše blahodárne pôsobia na dýchacie cesty, či na pokožku. Navyše by to mohla byť zaujímavá investícia. Mnohí Slováci by mali najradšej domček alebo apartmán pri Jadranskom mori.

Záujem Slovákov o nehnuteľnosti pri mori potvrdil aj Martin Pinl, predajca nehnuteľností v zahraničí: „Klesol záujem o Francúzsko a zvýšil sa záujem o Španielsko. A neustále rastie záujem o nehnuteľnosti v Chorvátsku“. Podľa miestnej realitnej maklérky v posledných rokoch tam ceny nehnuteľnosti rastú. A predpokladá sa, že budú naďalej stúpať. „Tie menšie apartmány sú okolo 70 tisíc Eur. V priemere si Slováci kupujú nehnuteľnosti od 100 do 200 tisíc Eur,“upresňuje realitná maklérka v Chorvátsku, Monika Sunara.

Niektorí si ich kupujú pre vlastné použitie, iní nehnuteľnosť po kúpe prenajímajú ďalej. Maklérka však varuje, aby to majitelia nerobili načierno. Zákony sa totiž v tomto smere sprísnili a kontroluje sa to. Zároveň neodporúča kupovať si nehnuteľnosť na vlastnú päsť. V iných krajinách sú iné pravidlá, iné zákony. Napríklad kataster nemá právnu silu, tak ako u nás. Preto odporúča obrátiť sa na miestnu právnickú alebo realitnú kanceláriu.

„Najväčšie riziko je neznalosť jazyka, neznalosť práva a nikdy neviete, či nemá skrytú vadu. Tiež chcem upozorniť, že je síce fajn mať apartmán hneď pri mori, ale treba si uvedomiť, že to more má celoročný vplyv na nehnuteľnosť,“ upozorňuje Sunara.

Najlacnejšie nehnuteľnosti v celej Európe sú v Bulharsku. Štúdio s výhľadom na more si tam kúpite už od 30 tisíc Eur. Aj v iných neďalekých krajinách sú prístupné ceny nehnuteľnosti. Napríklad na Cypre, v Turecku, či v Egypte. Záujemcov však odrádza nestabilná bezpečnostná situácia.

Viac..  DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

V Egypte však podľa maklérky Barbary Napolitano Slováci kupujú nehnuteľnosti aj naďalej. Dajú sa tam zohnať luxusné domy. Ale apartmán sa dá kúpiť aj za 10 tisíc Eur. Príliš lacné nehnuteľnosti tam však môžu byť nekvalitné. „Je dobré si zvoliť taký rezort, kde máte súkromnú pláž. Tým pádom sa to aj ľahšie prenajíma. Alebo v meste, lebo ten dopyt po prenájmoch je stále vyšší,“ radí miestna maklérka, Barbara Napolitano.

Treba však rátať s tým, že v Egypte si na nehnuteľnosť hypotéku nezoženiete. V rámci Európy je podľa Martina Pinla financovanie nehnuteľnosti najjednoduchšie v Španielsku: „V Španielsku dávajú hypotéky do 50 percent kúpnej ceny cudzincom. Úrok od 2,5 percenta. Niektoré krajiny tiež umožňujú zobrať si hypotéku ako Bulharsko, či Chorvátsko. Ale sú tam veľmi vysoké úroky, až okolo 8 percent“.

Treba však myslieť aj na menej radostné veci spojené s kúpou nehnuteľnosti v zahraničí. „Má svoje náklady spojené s prevádzkou, so servisom, dane, poplatky a ďalšie veci. Takže aj keď to máte za málo peňazí, nemusí to byť za málo peňazí,“ vysvetľuje Martin Čapo z NARKS.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices