Mini-Erasmus

Populárny Mini-Erasmus pre stredoškolákov sa po roku vracia!

Projekt Mini-Erasmus, ktorý od roku 2014 organizuje občianske združenie Budúca Generácia Európy, o.z. (Future Generation Europe) onedlho opäť poteší žiakov stredných škôl z celého Slovenska. Obľúbený program sa vracia tento november a to konkrétne 19.11 – 23.11.2017.

O čom je Mini-Erasmus?

Projekt umožňuje žiakom stredných škôl zažiť počas necelého týždňa skutočné prednášky a semináre na viac ako 27 partnerských fakultách organizátora. Žiaci tak zistia ako vysokoškolské štúdium vyzerá, vďaka čomu sa budú môcť lepšie rozhodnúť pri výbere vysokej školy. Projekt však nie je len o tom. Mini-Erasmus žiakom prináša rôzne možnosti stretnúť sa so študentmi vysokých škôl, firmami, študentskými, neziskovými organizáciami ale aj absolventmi, ktorí im priblížia ako sa dá reálne s konkrétnym diplomom uplatniť. Program umožní účasť 550 až 600 žiakom.

Čo nové prinesie šieste kolo projektu?

Autor projektu, Matúš Jarolín, načrtol rozšírenie programu na nedeľu a zároveň aj nové fakulty o ktoré chce organizácia projekt rozšíriť. “Tento rok sme sa rozhodli zapracovať na oslovení fakúlt, o ktoré bol mimoriadny záujem snáď už od začiatku projektu v roku 2014. Pokúsime sa žiakom zrealizovať tento projekt aj na Lekárskej fakulte UK ako aj Právnickej fakulte UK. Okrem toho sa žiaci môžu tešiť na vysoké školy a fakulty, ktoré boli do Mini-Erasmus zapojené v minulosti.” uvádza Jarolín.

“Každý Mini-Erasmus má svoju osobitnú tému, v novembri 2016 sme chceli aby študenti spoznali trochu viac svet zamestnaní, tento rok chceme aby sa žiaci z celého Slovenska spoznali viac medzi sebou. Chcú to, preto tomu budeme aj reflektovať program” dodáva autor projektu.

Autori sa tento rok rozhodli zaradiť premiérovo aj manipulačný poplatok pre účastníka vo výške 10,- EUR. Prečo sa organizátori rozhodli pre tento krok, nám priblížil autor projektu. “Účastnícky poplatok vo výške 10,- EUR je pre nás spôsob ako sme tento projekt schopný udržať nažive. Máme skvelého sponzora Nadáciu ESET, avšak celkové náklady projektu značne presahujú výšku podpory, ktorou nám môžu pomôcť. My sme tak odkázaní hľadať podporu inde, čím trpia prípravy programu. Našou filozofiou je stále prinášať lepší obsah. Nemal by som čisté svedomie ak by sme projekt len tak nejak odflákli. Vďaka poplatku môžeme byť pokojnejší a už od leta sa plne venovať príprave kvalitného programu pre žiakov. Veríme, že to žiaci pochopia a ja osobne verím, že si tento projekt natoľko vážia. Podotýkam, že tieto peniaze sa použijú na Mini-Erasmus a ostatnú činnosť FGE. Žiadne z týchto peňazí nepôjdu na odmeny. Ostávame naďalej dobrovoľníci.” vysvetľuje Jarolín.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Stále trvám na tom, aby sa EÚ snažila o mierové rokovania pre Ukrajinu

Mini-Erasmus spúšťa svoju registráciu začiatkom októbra 2017. Žiaci stredných škôl sa budú môcť registrovať cez web organizácie www.futuregenerationeurope.eu/mini-erasmus.

Ak ste študentom vysokej školy alebo mladým pracujúcim, organizátori veľmi radi privítajú pomoc pri organizácií projektu. Napíšte im na info@futuregenerationeurope.eu.

O Miroslav Hajnoš

Odporúčame pozrieť

Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

V Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) panuje čoraz väčšia zhoda vo veci zníženia úrokových …

Consent choices