miskov
Juraj Miškov, predseda strany SKOK - Európski liberálni demokrati. PHOTO: redakcia/archív SKOK.

Juraj Miškov: Vráťme slušnosť do politiky!

Na základe mnohých vedeckých výskumov je pomerne známy fakt, že používanie slov spájaných s násilím, zvyšuje aj u inak mierumilovných ľudí mieru agresivity. V jednom z nich, napríklad, rozdelili účastníkov výskumu do dvoch skupín, ktoré mali skladať do viet tridsať náhodných slov. Prvá skupina skladala vety zo slov, ktoré súviseli s násilím. Napríklad zo slov “im – úder – dá” vznikla veta “dá im úder”. Druhá skupina dostala k dispozícii slová, ktoré nemali s násilím nič spoločného. Napríklad z “dvere – tie – oprav” vzniklo “oprav tie dvere”. Následne dostali všetci rovnakú úlohu – uštedriť inému účastníkovi výskumu dvadsať elektrických šokov, pričom intenzitu elektrického šoku si mohli nastaviť podľa vlastného úsudku. Výsledky boli šokujúce: účastníci, ktorí patrili do skupiny skladajúcej agresívne slová, dávali šoky s dvojnásobnou intenzitou oproti kolegom zo skupiny s nenásilnými slovami.

Podobne, aj používanie neslušných vyjadrení politikov ako “idioti”, “prostitútky”, “hyeny”, slizkí hadi” (Fico) alebo “zlodej”, “debil”, “hajzeľ”, “čurák” (Matovič), ktoré patria skôr do štvrtej cenovej, ale nie do parlamentu znižuje pomyselnú latku slušného správania sa v celej spoločnosti. Slovníkom, ktorí títo politici používajú sa možno dokážu oveľa viac priblížiť voličovi z kysuckej krčmy (rodáci z Kysúc, prepáčia..), zároveň však povyšujú neslušnosť a vulgárnosť na všeobecne prijateľný štandard. Namiesto toho, aby v ľuďoch podnecovali dobro, zodpovednosť a ľudskosť vyvolávajú v nich tie najhoršie spodné prúdy – démonov zla. Keby existoval rebríček miery závisti a nenávisti v európskych krajinách, Slovensko by mu veľmi pravdepodobne kraľovalo.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Ak sa tu jedného dňa nechceme pozabíjať, mali by sme si lepšie všímať slovník polikov a dôrazne odmietnuť tých, ktorí tvrdia, že veci treba ľuďom povedať “natvrdo”, “bez obalu” a “bez servitky”. Neznamená to, že si máme zakrývať oči pred pravdou. Neznamená to, že máme akceptovať korupciu, klientelizmus, nespravodlivosť. Ale na to, aby sme ľuďom hovorili pravdu ešte nemusíme byť za hulvátov.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Juraj Miškov, predseda strany SKOK – Európski liberálni demokrati a bývalý minister hospodárstva.

O Juraj Miškov

Bývalý poslanec NR SR, exminister hospodárstva a predseda strany SKOK!

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices