Monika Smolkova
Europoslankyňa Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Smolková: Chceme v EÚ stanoviť minimálnu mzdu vo výške 60% priemernej mzdy v danej krajine

BRATISLAVA / Minimálnu mzdu zrejme čaká historické zvýšenie. Ministerstvo práce ju navrhlo zvýšiť zo súčasných 435 na 480 eur. Odborári však chceli, aby sa zvýšila až na 492 eur. Zdôvodňujú to najmä dobrým stavom ekonomiky a tým, že sa chcú priblížiť súčasnému odporúčaniu európskeho sociálneho výboru. Ten tvrdí, že by minimálna mzda mala byť aspoň 60 % priemernej mzdy.

Pre porovnanie, v Luxembursku dosahuje minimálna mzda neuveriteľných 2000 eur. Treba však dodať, že priemerná mzda tam dosahuje necelých 4700 eur. Naopak, nižšiu minimálnu mzdu ako máme my má iba sedem krajín, a to Česko, Maďarsko, Chorvátsko, Lotyšsko, Litva. V Rumunsku a v Bulharsku nedosahuje minimálna mzda ani 300 eur.

Existujú však aj krajiny, v ktorých minimálnu mzdu vôbec nemajú. Patrí tam Fínsko, Rakúsko, Dánsko, Taliansko, Malt či Cyprus.

Odporúčanie európskeho sociálneho výboru, výška minimálnej mzdy aspoň na úrovni 60 % tej priemernej, nespĺňa ani jedna z krajín Európskej únie. Najbližšie k tomu je Litva, ktorá dosahuje 57 %, za ňou nasleduje Írsko s 53 % priemernej mzdy. Na Slovensku máme zatiaľ minimálnu mzdu vo výške 46 % priemernej mzdy. 

Viac..  Martin Hojsík o raňajkovej smernici: Rodičia chcú vedieť, čo natierajú deťom na chlieb

Minimálnou mzdou sa už zaoberá aj Európsky parlament. Ten dokonca na zasadnutí bude hlasovať o tom, aby spomínaných 60 % z výšky priemernej mzdy bolo pre krajiny nielen odporúčané, ale záväzné. Pre Slovákov by to znamenalo minimálnu mzdu približne vo výške 600 eur. Podľa zamestnávateľov so zvyšovaním nie je problém, len to musí byť s mierou.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices