kldr
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Severná Kórea: Rada transponovala časť nových sankcií uložených rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN

Rada doplnila 9 osôb a 4 subjekty do zoznamu osôb a subjektov, ktoré podliehajú zmrazeniu aktív a cestovným obmedzeniam, a to vrátane štátom vlastnenej banky Foreign Trade Bank (FTB), čím transponovala časť nových sankcií uložených rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 2371 (2017).

Táto rezolúcia sa prijala 5. augusta 2017 v reakcii na pokračujúce aktivity Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) v oblasti vývoja jadrových zbraní a balistických rakiet, čo predstavuje porušenie predchádzajúcich rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a ich zjavné ignorovanie.

Na základe tohto rozhodnutia dosiahol celkový počet osôb a subjektov, v súvislosti s ktorými sa uplatňujú reštriktívne opatrenia voči KĽDR, 62 osôb a 50 subjektov, ako sa uvádza na zozname OSN. EÚ naviac autonómne označila 41 osôb a 7 subjektov.

Rada bude pracovať na rýchlej transpozícii ďalších sankcií zahrnutých v rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN č. 2371.

Viac..  Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

EÚ vykonáva všetky rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN prijaté v reakcii na programy KĽDR týkajúce sa jadrových zbraní, iných zbraní hromadného ničenia a programov balistických rakiet. EÚ okrem toho uložila aj autonómne reštriktívne opatrenia voči KĽDR, ktoré dopĺňajú a posilňujú sankčný režim OSN.

Tieto právne akty boli prijaté písomným postupom.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices