cestovanie, dovolenka
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Slováci cestujú viac, ich častým cieľom sú tieto krajiny

BRATISLAVA / Slováci v posledných rokoch častejšie cestujú na dovolenku a na podobné pobyty. Zo zahraničných destinácií smerujú hlavne do Českej republiky a Chorvátska. Vyplýva to z najnovšej analýzy slovenského štatistického úradu.

Zatiaľčo ešte v roku 2013 podniklo dovolenku, rekreáciu či návštevu príbuzných a priateľov spojenú s prenocovaním 56 percent obyvateľov starších ako 15 rokov, minulý rok to už boli dve tretiny, teda viac ako tri milióny ľudí. Slováci vo väčšej miere trávia voľno v krajine.

V minulom roku, rovnako ako predvlani, bola najčastejším cieľom súkromných zahraničných ciest Slovákov Česká republika. Na celkom počte výjazdov do cudziny sa Česko podieľalo viac než pätinou. Na druhom mieste v rebríčku najobľúbenejších destinácií skončilo Chorvátsko, kde ale Slováci z dôvodu ďalších pobytov strávili viac nocí než v Českej republike.

Na cestách vo vlasti aj v zahraničí Slováci utratili menej peňazí než v roku 2015, súčasne ale trávili na pobytoch kratšiu dobu. Hlavným dôvodom pobytu bola rekreácia a šport a u dlhodobých ciest dominovali prímorské destinácie.

Tretina obyvateľov päťmiliónového Slovenska starších ako 15 rokov, ktorí minulý rok nešli na dovolenku ani rekreáciu, to najčastejšie zdôvodnili chýbajúcou motiváciou alebo nedostatkom financií. Pre obavy o bezpečnosť necestoval len zlomok Slovákov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices