utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Talianske mesto pozýva utečencov. Chce otvoriť školu

VENTOTENE / Väčšina talianskych starostov je proti príchodu ďalších migrantov do svojich komunít. Starosta ostrova Ventotene, Gerardo Santomauro, by ich privítal s otvorenou náručou. Bez nováčikov bude musieť zatvoriť miestnu strednú školu na svojom ostrove, ktorý leží asi sedemdesiat kilometrov západne od Neapola. Nezvyčajná výzva starostu zaujala talianske médiá.

„Bohužiaľ, nemáme dostatok detí na to, aby sme školu otvorili,“ povedal Santomauro pre La Repubblicu. Na ostrove Ventotene žije asi sedem stoviek obyvateľov, no mnohí mladí ľudia sa nedávno presťahovali do práce na pevninu. V novom školskom roku prijali na strednú školu iba dvoch žiakov.

Starosta Santomauro sa preto obáva, že škola nebude môcť začať vyučovanie. Rozhodnutie o tom musí byť ukončené do začiatku školského roka v polovici septembra príslušným školským orgánom, ktorý platí učiteľov, ktorí odchádzajú z Ventotene na pevninu.

Ani v ďalších rokoch neočakávajú, že sa zapíše väčší počet žiakov. Snaží sa prilákať desať až pätnásť mladistvých migrantov do Talianska bez rodičov alebo niekoľko rodín migrantov s deťmi.

Viac..  Euroscola 2024: Súťaž o cestu do Štrasburgu vyhrali stredoškoláci z Vranova nad Topľou

Vzhľadom na veľký počet migrantov prichádzajúcich do Talianska väčšina talianskych obcí sa sťažuje, že už nie sú schopní prijať nových účastníkov. V tomto roku pochádza zo severoafrického pobrežia takmer 100 000 migrantov, z toho zhruba 13 000 z nich sú deti a dospievajúci bez sprievodu dospelých.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Kyberšikana má byť trestným činom v celej Európskej únii

Európska ľudová strana chce presadiť, aby sa kyberšikanovanie stalo trestným činom vo všetkých členských štátoch …

Consent choices