policia, bezpecnost
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Zvýšená aktivita cudzích spravodajských služieb je hrozbou, varuje ministerstvo zahraničných vecí

BRATISLAVA / Nelegálna nekontrolovaná migrácia predstavuje hrozbu pre súdržnosť a stabilitu Európskej únie, funkčnosť schengenského systému voľného pohybu osôb a hrozbu pre bezpečnosť Slovenska.

Vyplýva to z návrhu novej bezpečnostnej stratégie Slovenska, ktorý vypracovalo ministerstvo zahraničných vecí. Upozornilo tiež na zvýšenú aktivitu cudzích spravodajských služieb na Slovensku.

Nekontrolovaná migrácia podľa dokumentu vnáša rozpory medzi členské štáty, zvyšuje mieru popoulizmu, pomáha k presadzovaniu extrémistických hnutí v politickom súboji a je pôdou pre organizovaný zločin, ktorý ťaží z pašovania ľudí.

Slovensko, ktoré počas migračnej krízy nečelilo náporu utečencov a odmietlo povinné kvóty na prerozdeľovanie utečencov medzi členské štáty únie, mieni podporovať ochranu vonkajších hraníc EÚ a absenciu kontrol na vnútorných hraniciach schengenského priestoru. Slovensko tiež chce v otázke migrácie presadzovať pomoc v závislosti na možnostiach jednotlivých štátov.

Za bezpečnostnú hrozbu pre Slovensko považuje rezort zahraničných vecí aj silnejúce aktivity cudzích spravodajských agentúr na území pod Tatrami. „Ich pôsobenie zahŕňa predovšetkým získavanie informácií, vrátane utajovaných skutočností, ktorých únik ohrozuje záujmy Slovenska a jeho spojencov, snahu o infiltráciu do ústredných orgánov štátnej správy a bezpečnostných zložiek, ovplyvňovanie verejnej mienky a priemyselnú špionáž,“ uviedlo ministerstvo.

Viac..  Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Úrad tiež považuje za bezpečnostné riziko nestabilitu na Ukrajine pre konflikt vo východnej časti tejto východoeurópskej krajiny. Za prípad porušenia základných princípov a noriem medzinárodného práva ministerstvo označilo pričlenenie časti území Ukrajiny k Rusku ozbrojenou silou na základe nelegitímneho referenda na Kryme a v Sevastopole.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices