Fico
Slovenský premiér Robert Fico. PHOTO: © European Union- EP.

Fico rešpektuje rozsudok Súdneho dvora EÚ, postoj ku kvótam nemení

LUXEMBURG / Európsky súdny dvor dnes v plnom rozsahu zamietol žalobu, ktorú Slovensko a Maďarsko napadli systém prerozdeľovania žiadateľov o azyl z Talianska a Grécka podľa kvót.

Slovensko plne rešpektuje rozsudok Súdneho dvora EÚ, ktorý dnes zamietol žalobu SR aj Maďarska proti rozhodnutiu o kvótach, vyhlásil na tlačovej besede premiér Robert Fico. Súdny dvor svojím rozhodnúť povedal, že má iný právny názor ako Slovensko.

Išlo podľa neho o tzv. nelegislatívny akt a rada mohla postupovať pri rozhodnutí o kvótach tak, ako sa rozhodla, teda, že nebolo potrebné konzultovať to s Európskym parlamentom, prijať to na úrovni rady a že nebolo potrebné jednomyseľné rozhodnutie, vysvetlil premiér. Zdôraznil, že na základe dnešného rozhodnutia súdu nám nehrozia žiadne postihy. Ide o konečné rozhodnutie, nie je možne podať opravný prostriedok.

Fico ďalej vyhlásil, že na politickom postoji ku kvótam a migrantom sa nič nemení a Slovensko naďalej odmieta systém povinných kvót. Solidarita by mala byť vyjadrená inak ako povinným prijímaním migrantov, konštatoval.

Podľa súdu rozhodnutie o prerozdelení 120 tisíc utečencov nemuselo byť prijaté jednomyseľne. Súd odmietol aj ďalšie argumenty Bratislavy a Budapešti. 

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka by sa Slovensko nemalo postaviť proti rozhodnutiu súdu. O ďalšom postupe po verdikte súdu rozhodne vláda, povedal novinárom. Či by Slovensko malo dohnať zameškané prijímanie migrantov, neuviedol. 

K rozsudku Európskeho súdneho dvora sa vyjadrila aj opozičná strana OĽaNO. „Robert Fico spravil v prvom rade chybu, keď podpísal Lisabonskú zmluvu bez toho, aby si vyrokoval výnimky, ktoré zohľadňujú slovenský národný zaujem tak, ako to urobili iné krajiny Európskej únie,“ uvádza sa v stanovisku strany. Podľa OĽaNO mal premiér riešiť migračnú krízu v čase, keď vznikla a mal sa snažiť presadzovať riešenia prijateľné pre Slovensko.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices