benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Hlbšia spolupráca v rámci EÚ bude príležitosťou, nie povinnosťou

Predseda Európskej komisie Jean Claude Juncker predstaví na dnešnom plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu (EP) správu o stave Únie. Bude nadväzovať na Bielu knihu o budúcnosti Európskej únie (EÚ) obsahujúcu päť možných scenárov spoločného vývoja po brexite do roku 2025.

Dané scenáre mali slúžiť ako podklad pre rokovania medzi vedúcimi predstaviteľmi 27 členských štátov na európskej, ako aj národných úrovniach. Po roku diskusií by malo byť jasnejšie, ktorou cestou sa budeme uberať. Snahou je najmä to, aby krajiny a ich lídri dokázali lepšie prenášať výsledky a výhody fungovania EÚ smerom k vlastným občanom,“ uviedla poslankyňa EP Monika Beňová.

Najčastejšie sa u nás objavujú úvahy o zmenách súvisiacich s tzv. jadrom EÚ. „Pôvodne to bolo formulované ako  scenár číslo 3 týkajúci sa viacrýchlostnej Európy. Podľa neho krajiny postupujú za jedným spoločným cieľom, ale v prípade potreby rôznym tempom a s rôznou intenzitou,“ priblížila europoslankyňa. Základným princípom je dobrovoľnosť.Do integrácie nás nikto nenútil a nebude to robiť ani v budúcnosti. Hlbšia spolupráca bude len príležitosťou, nikdy nie povinnosťou. Definitívne tak stratia význam zbabelé výhovorky niektorých lídrov členských krajín o tom, že sú do niečoho tlačení,“ povedala Monika Beňová.

Viac..  EK odporúča opatrenia na boj proti falšovaniu a lepšiu ochranu práv duševného vlastníctva

Akcelerácia zmien v usporiadaní fungovania Únie sa očakáva po nemeckých parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnia o necelé dva týždne. Kľúčovými by mali byť ekonomické témy, sociálna politika, otázky bezpečnosti a spoločnej obrany,“ uzavrela.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices