kldr
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

KĽDR: Rada zosúladila svoje zoznamy sankcií s poslednou rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN

Rada doplnila 3 subjekty, Odbor pre propagandu a agitáciu, Ústrednú vojenskú komisiu Kórejskej strany pracujúcich a Odbor pre organizáciu a poradenstvo, a jednu osobu do zoznamov osôb a subjektov, na ktoré sa vzťahujú cestovné obmedzenia a zmrazenie aktív, ktorými sa transponuje časť nových sankcií uložených v rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN č. 2375 (2017).

Táto rezolúcia bola prijatá 11. septembra 2017 v reakcii na pokračujúce aktivity Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) v oblasti vývoja jadrových zbraní a balistických rakiet, ktoré predstavujú porušenie predchádzajúcich rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a ich zjavné ignorovanie.

Na základe tohto rozhodnutia predstavuje celkový počet osôb, na ktoré sa vzťahujú reštriktívne opatrenia voči KĽDR a ktoré sa uvádzajú na zozname OSN, 63 a celkový počet subjektov 53. EÚ okrem toho autonómne označila 41 osôb a 6 subjektov.

Rada bude pracovať na rýchlej transpozícii ďalších sankcií uvedených v rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN č. 2375. Tieto kroky sú v súlade s prístupom dohodnutým na neformálnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí EÚ v Tallinne 7. septembra, na ktorom sa zdôraznila aj potreba pracovať na vykonávaní všetkých rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN všetkými členskými štátmi OSN.

Viac..  Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie

EÚ vykonáva všetky rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN prijaté v reakcii na jadrové programy a jadrové zbrane KĽDR, ako aj na iné zbrane hromadného ničenia a programy balistických rakiet tejto krajiny. EÚ okrem toho uložila autonómne reštriktívne opatrenia voči KĽDR, ktorými sa dopĺňa a posilňuje sankčný režim OSN.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices