manka
Vladimír Maňka, europoslanec. PHOTO: European Parliament 2016

Vladimír Maňka: Brusel nie je byrokratický moloch. Je tu pre občanov

Slovenský europoslanec Vladimír Maňka si počas leta našiel popri bicyklovaní čas aj na to, aby sa po nociach venoval európskym zákonom, ktorých cieľom je okrem iného zjednodušenie získavania eurofondov.
Ako sa postúpilo pri týchto zákonoch?
Pred týždňom začali rozhovory s Európskou komisiou aj s ministrami členských štátov. Dohromady nás čaká osem takýchto rozhovorov, ktoré sa volajú trialógy. Európska rada nám dala 3 200 pripomienok, ktoré jednu po druhej prechádzame. Chceme napríklad vylúčiť schránkové firmy ako prijímateľov eurofondov a Európska rada to vníma ako problém. Budeme však bojovať za to, aby boli vylúčené. Chceme tiež zjednodušiť byrokraciu, aby to mali ľudia, starostovia či primátori jednoduchšie so získaním finančných prostriedkov. Je dôležité, aby nemali pocit, že nejaký byrokrati im bránia čerpať európske fondy. Musíme to preniesť aj na úroveň krajín, kde často aj úradníci jednotlivých členských krajín bránia tomu, aby sme mali ľahšie pravidlá.
Ako dlho bude trvať, kým sa tieto zákony dostanú do praxe?
Chceme to všetko naštartovať a spustiť od 1.1. 2018, teda máme do konca októbra priestor na to, aby sme našli riešenia v spolupráci s ministrami jednotlivých členských krajín a v spolupráci s Európskou komisiou. Vidím, že sme na dobrej ceste.
Čo z vecí, ktoré budete riešiť na ďalšie obdobie, považujete za najdôležitejšie?
Zjednodušujeme napríklad aj tvorbu a rokovania o rozpočte Európskeho parlamentu. Chceme v tom procese vypustiť celé jedno polročné obdobie rokovaní, ktoré je navyše. Ak vypustíme jarné rokovania, ušetríme obrovské peniaze na tejto byrokracii. Tiež sa to chystáme spustiť od januára budúceho roka. Chceme občanom ukázať, že Brusel nie je nejaký byrokratický moloch, ale je to niečo, čo je tu pre nich. Chceli by sme tiež viac do čerpania eurofondov zapojiť občanov, aby starostovia, primátori či župani s nimi prejednali, čo sa chystajú realizovať.
Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal slovenský europoslanec Vladimír Maňka.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

O vik

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices