zbrane
PHOTO: © European Union/ EuroparlTV.

EÚ chce zlepšiť povedomie verejnosti o vývoze zbraní

V blízkosti EÚ zúria konflikty, ktorých eskalácia by znamenala nebezpečenstvo i pre nás. Európsky parlament preto žiada, aby sme prísnejšie kontrolovali, kam sa vyvážajú naše zbrane.

Zbrane len tým, ktorým dôverujeme

V rokoch 2012 až 2016 dosiahol svetový obchod s konvenčnými zbraňanami svoje maximum od konca studenej vojny (ak porovnávame obdobia piatich rokov). Poslanci sa obávajú, že ak bude svet zbrojiť i naďalej, namiesto diplomatických riešení sa bude utiekať skôr k tým vojenským.

V našom okolí zúria viaceré konflikty a preto lepšia kontrola vývozu zbraní nie je len otázkou princípu. „Nehovoríme tu len o mieri alebo imidži EÚ ale o životoch našich občanov,“ pripomenula počas plenárnej debaty švédska europoslankyňa Bodil Valero (Zelení/ESA), ktorá vypracovala parlamentné uznesenie k tejto téme.

Európsky zbrojný priemysel vyrába a predáva všetky druhy zbraní  – či už sú to ľahké zbrane a munícia, radary, rádio systémy alebo ponorky. Problém nastáva vtedy, keď sa dostanú do rúk despotom, ktorí ich neváhajú použiť proti vlastnému obyvateľstvu, alebo teroristom. Aj takéto prípady sú už totiž známe.

EÚ je druhým najväčším vývozcom zbraní. Jej krajiny sa spoločne dohodli na celoplošných právne záväzných pravidlách ohľadne vývozu vojenskej technológie a materiálu.

„Tieto kritériá sú už postačujúce, problém je však v tom, že krajiny ich nerešpektujú,“ vysvetľuje spravodajkyňa Bodil Valero prečo Parlament prijal uznesenie, kde žiada aktualizáciu týchto pravidiel a sankcie pre krajiny, ktoré nebudú spĺňať minimálne požiadavky.

Nie všetci poslanci však súhlasia s tým, aby boli do súčasných pravidiel zakomponované nové kritériá, alebo aby sa vytvoril nový orgán, ktorý bude dozerať na vývoz zbraní, ako sa uvádza v uznesení. „Svoju pozornosť by sme mali zamerať na Pakistan, Severnú Kóreu a Čínu. Žiadna z týchto krajín nepodpísala Zmluvu OSN o obchode so zbraňami, zatiaľ čo krajiny EÚ áno,“ vyhlásil počas plenárnej debaty, ktorá predchádzala hlasovaniu, poslanec Geoffrey van Orden (ECR, UK).

Viac..  M. Lexmann: Čínske kybernetické útoky proti poslancom a ministrom sú útokom na našu demokraciu

Vývoz zbraní z EÚ v číslach

Medzi desiatimi najväčšími vývozcami zbraní je päť členov EÚ – konkrétne Francúzsko, Nemecko, Spojené kráľovstvo, Španielsko a Taliansko. V roku 2015 bola európska dvadsaťosmička druhým najväčším dodávateľom zbraní na svete (26%) hneď po USA (33%) a pred Ruskom (23%). No iba 15% zbraní vyrobených v EÚ sa predá v rámci vnútorného trhu, prosperita nášho zbrojárskeho priemyslu teda vo veľkej miere závisí od exportu. Zďaleka najdôležitejšou destináciou pre naše zbrane je však Blízky východ. „Ako je možné, že 40% nášho exportu zbraní ide na Blízky východ, ktorý sedí na sude s pušným prachom,“ pýta sa Bodil Valero.

Saudskej Arábii nepredávať  

Minulý rok prijal Parlament uznesenie, v ktorom žiada šéfku európskej diplomacie Federicu Mogherini, aby uvalila embargo na vývoz zbraní do Saudskej Arábie. Objavujú sa totiž názory, že krajina by mohla svoje zbrane ďalej posúvať teroristickým skupinám ako napríklad ISIS alebo Front an-Nusra. Mnohí usvedčujú Saudskú Arábiu z toho, že v Európe financuje extrémistické mešity.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices